среда, 29 января 2020 г.

Transperson

Trans (som i att vara trans) används med samma betydelse. En enskild transperson kan identifiera sig som man, kvinna, både och, mitt emellan, varken eller – oberoende av det kön som registrerats vid födseln. En del vill förändra sin kropp, andra inte.


På engelska finns benämningarna transgender och gender variant persons. Som transperson önskar man inte alls eller delvis inte identifiera sig med det kön som tilldelats vid födseln Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer. Transpersoner kan sägas vara personer med könsidentitetsvariation.

En transperson är någon vars könsidentitet och könsuttryck bryter mot samhällets normer kring kön. Hon har en etnisk bakgrund från Syrien och är en transperson som valt att inte operera sig eftersom hon har två barn. Definition från Wiktionary, den fria ordlistan. Hoppa till navigering Hoppa till sök. har en artikel otransperson.


Chase Culpepper, en 16-årig transperson , tvingades att ta bort sitt smink inför fotograferingen för sitt körkort. Culpepper, som föredrar pronomenet han, klär sig i tjejkläder och använder smink. Skapa konto med e-post.

Fyll i din e-postadress och ett valfritt lösenord för att skapa ett konto. Du kan sedan börja spar ord i egna listor direkt. I svenskspråkiga sammanhang används det oftast i enlighet med den svenskspråkiga betydelsen ovan, men i engelskan motsvarar det oftare det svenska begreppet transperson , det vill säga som ett paraplybegrepp för flera olika sätt att avvika från normen när det gäller hur man förhåller sig till den könsidentitet eller det könsuttryck.


Isaa är också en icke-binär transperson - som använder pronomen hen. Nu berättar hen om hur det är att leva som transperson inom idrotten och stå utanför den norm som finns i sportens värld. Nu inkluderas transpersoner i den svenska lagstiftningen gällande hatbrott. Det här innebär att transfobi erkänns som ett motiv vid bland annat olaga diskriminering.


Det här betyder jättemycket, det är ett juridiskt skydd som inte har funnits tidigare, säger Frank Berglund som är ordförande i RFSL ungdom och själv transperson. Man kan vara transperson på många olika sätt, till exempel att man är transkvinna (som uppfostrats som pojke) eller transman (som uppfostrats som flicka). Det kan vara en person som varken är kvinna eller man, eller som är båda (syftar på identitet, vad man känner). Självmordstankar, diskriminering, våld och kränkande behandling är vanligt förekommande bland transperson er i Sverige idag, visar den hittills största.


När Saga var år bestämde hon sig för att komma ut som transperson. I en intervju med ”Nyhetsmorgon” berättade skådespelerskan nyligen om ångesten som uppstod när hon insåg att det var dags att berätta för sin omgivning om vem hon egentligen är. Det kändes som att antingen väljer jag att komma ut eller så dör jag. Det mest uppseendeväckande med spelet – för ja, det är tyvärr fortfarande ovanligt i gamingvärlden – är att Tyler beskrivs som en transman.


För första gången är en transperson huvudkaraktären i ett spel med en större budget och utgivare. Som transperson är jag svältfödd på identifikation och representation i alla offentliga rum, kyrkorummet inkluderat.

Jag möter inga förebilder och ytterst lite förståelse hos sjukvården, Polisen, Skatteverket och andra myndigheter. Glosbe, online-lexikon, gratis. Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Jag hade en sorts energi inom mig som behövde komma ut, som jag behövde skrika ut. Själva titeln handlar dels om att jag är en transperson , dels om vad som är äkta, vad är det att vara en äkta människa.


Med sig på scenen i den avskalade föreställningen, har Steph Molin nioåriga Manah Vileika. När du ser föreställningen med din klass ingår ett samtal med skådespelaren Aleksa och producenten Katharina Lind. Ett öppet samtal med utrymme för frågor både om pjäsens innehåll och uttryckssätt och hur det är att leva som transperson idag. Syftet med samtalet är att skapa rum och forum för transfrågor.


Om det känns som att din kropp, din könsidentitet, ditt könsuttryck, ditt språkliga kön och ditt juridiska kön inte stämmer överens med varandra är du kanske en transperson. Det kallas också för att ha könsinkongruens. Transföreningen FPES är en röst för transperson er i samhället.


Föreningen arbetar med upplysning om transfrågor, för dialog med myndigheter och organisationer.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения