вторник, 14 января 2020 г.

Vårdnadstvist tingsrätten hur går det till

Hur går en vårdnadstvist om vårdna boende och umgänge till ? Tyvärr hamnar alltför många föräldrar i domstol, vi tror det beror på flera saker. Huvudförhandling i vårdnadstvisten ~ Hur går det till. Vid huvudförhandlingen i vårdnadstvister består tingsrätten normalt av en lagfaren domare som är rättens ordförande och tre lekmannadomare som kallas nämndemän.


Du och den andra föräldern hörs av ombuden och av tingsrättens ordförande.

När en domstol får in en stämningsansökan från en förälder som vill ha ensam vårdnad om sitt barn ger som regel tingsrätten socialtjänsten uppdraget att utreda hela situationen. Detta görs genom samtal med föräldrarna, släktingar och andra närstående samt med eventuell dagis- och skolpersonal. En vårdnadstvist börjar i tingsrätten i den stad där barnet har sin hemvist, eller den stads tingsrätt som ligger närmast. Det är svårt att säga hur lång tid en process om vårdnadstvist tar då det är många faktorer som spelar in. Som första steg innan en vårdnadstvist inleds i rätten är det normalt att vända sig till familjerättsenheten för att med hjälp av en tjänsteman föra ett samarbetssamtal för att nå en samförståndslösning.


Vårdnadstvist - hur går det till ? Det är nämligen barnens bästa som är avgörande när tingsrätten bestämmer frågor som gäller vårdna boende eller umgänge.

Tingsrätten kan också besluta om att föräldrarna ska gå i samarbetssamtal eller besluta om medlare för att hjälpa dem att komma överens. Vittnesstöd finns på de flesta tingsrätter. De kan hjälpa dig när du kommer till domstolen för att vittna. De har avlagt ett moraliskt tystnadslöfte. På Familjerätten sa dom att det är tingsrätten som håller i det.


Ja, det är ungefär lika lätt att svar på som hur långt ett snöre är. Svaret är naturligtvis att det beror på, det finns flera stadier i en vårdnadstvist och beroende på hur lång tid de tar var för sig påverkas processens längd. Men visst, det tar inte några veckor och det tar inte heller flera år.


Nedan reder vi ut begreppen kring hur en vårdnadstvist går till och vad som gäller för ensam vårdnad och gemensam vårdnad. Det kan hända, efter att man har beslutat sig för att gå skilda vägar, att det är svårt att enas om vem som skall ha vårdnaden för barnet eller barnen. Domstol – det sista alternativet.


Om ni inte kan komma fram till hur vårdnaden ska se ut får du som förälder anlita en advokat för att förbereda ditt fall i en domstol. Ofta så försöker både din och din partners ombud att mötas innan domstol för att komma fram till en lösning, men går inte det går fallet upp i tingsrätten. Vi för din talan i domstolen om det inte går att nå en samförståndslösning.


Vi har tidigare varit verksamma som jurister vid bl a advokatbyråer och storföretag som avtalsförhandlare och kontraktsskrivare.

Du kan lita på att vi vet vad vi gör. Så går en tvist till Ett av tingsrättens uppdrag är att lösa tvister mellan två eller flera parter. Utredaren skall lämna en rekommendation till beslut i vårdnadsutredningen, om det inte är olämpligt eller obehövligt. Den som håller i en vårdnadsutredning är inte skyldig att lämna en rekommendation till beslut, men det har angetts att det i normalfallet är naturligt att den som håller i utredningen resonerar om vad olika beslutsalternativ kan innebära för det aktuella barnet. Det är ofta svårt att förutsäga hur Tingsrätten ska döma i en vårdnadstvist.


Det är många olika aspekter som ska vägas mot varandra och inget fall är det andra likt. Men domstolen har ändå vissa utgångspunkter när man ska besluta vilken av parterna som ska få vårdnaden eller om barnet ska hos en av föräldrarna eller växelvis hos båda. Jag kan berätta hur det gick till för min del. Sonens pappa lämnade in en stämning (aug -09)där han hävdade att jag utövade umgängessabotage trots att det var han som inte ville träffa sonen. Innan stämningen fick jag brev från pappans advokat, där det stod att jag hade dagar på mig att besvara brevet för att undvika stämning.


Om man inte är nöjd med vad tingsrätten bestämt kan man överklaga domen till hovrätten Den som inte är nöjd med tingsrättens avgörande kan i de flesta fall överklaga till hovrätten. Läs mer och be att hovrätten prövar saken. Det är dock inte säkert att hovrätten bestämmer sig för att inleda en överprövning av målet. Om Socialtjänsten inte är ett alternativ kan mamman vända sig till tingsrätten på den ort som fadern bor. Hon måste då skicka in en stämningsansökan med yrkanden om hur hon önskar att vårdna boende och umgänge ska se ut.


Efter rättegången håller rätten en överläggning i enrum. Ibland kan du få reda på domen direkt efter överläggningen. Men ofta kan du få vänta upp till två veckor på domen och i vissa fall ännu längre.


Den dagen går det bra att ringa domstolens kansli och få veta hur.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения