среда, 23 марта 2016 г.

Råd till föräldrar med missbrukande barn

Missbruk gör att vår förmåga att vara förälder försämras. För många barn innebär ett missbruk i familjen att: Barnet får uppleva negativa personlighetsförändringar hos sin förälder när denna är påverkad. På FMN:s mottagning på Lorensborg i Malmö tas föräldrar till missbrukande barn och unga från hela Skåne emot för kostnadsfri rådgivning. De får också chans att träffa andra i samma situation för att utbyta erfarenheter.


Genom att prata med föräldrarna får man även upp ögonen för hur föräldrarna och de övriga familjemedlemmarna mår, hur de hanterar vardagen med ett missbrukande barn i familjen samt hur relationerna både inom familjen och gentemot andra förändras. Missbruks- och beroendevården fokuserar inte bara på personerna med missbruk eller beroende utan också på deras familjer.

Anhöriga, inte minst barn , kan ha behov av hjälp och stöd. Stödet kan ges via föräldrarna eller direkt till barnet. I Sverige och över hela världen har Rädda Barnen verksamhet som knyter an till de ämnen vi ger råd och tips om här. Vi ser till att barn får växa upp i trygghet.


Vi förebygger övergrepp och våld mot barn , och kämpar för att de barn som har utsatts ska få rätt hjälp. Att hjälpa till att anskaffa narkotika eller att betala knarkskulder är självfallet väldigt olämpligt, men det är inte ovanligt att föräldrar eller partner gör det. Den som utvecklat beroende blir många gånger mycket skicklig på att argumentera för sin sak och hittar lätt svaga punkter hos anhöriga.


Barnet kan behöva stöd i form av enskilda stödsamtal för information och bearbetning, att delta i en stödförening eller mer omfattande stöd och hjälp, kanske skydd.

Vad kan jag göra för att minska risken att mitt barn börjar med cannabis? De allra flesta föräldrar önskar nog att deras barn inte ens provar cannabis. Framförallt så vill man göra vad man kan för att se till att barnen inte får problem. Här är några tips på vad man kan göra: Aktivera din tonåring och uppmuntra fritidsintressen.


Det finns gott om forskning som beskriver livssituationen för barn med missbrukande föräldrar men få studier har gjorts om det motsatta, föräldrar till missbrukande barn. Det vill forskare i Malmö ändra på med studier som undersöker föräldrars utsatthet generellt och utsatthet för brott specifikt. För familjen Bergström var resan med sonens missbruk turbulent och nådde sin kulmen när det visade sig att sonen Rasmus var skyldig andra pengar, vänner valde att ta avstånd från honom, upprepade konfrontationer med föräldrarna och att polisen blev inblandad.


Till en början känns allting väldigt abstrakt. Bara det att en vuxen i skolan känner till ens hemsituation kan göra livet något lättare. Prata om missbruksproblem i undervisningen och informera om vilken typ av stöd som finns att få. Sätt upp affischer på skolan om vilken hjälp som finns för barn till missbrukande föräldrar.


Så beskriver många föräldrar till missbrukande barn sin livssituation. De är en utsatt grupp som hittills fått mycket lite stöd och uppmärksamhet från det omgivande samhället – något som en grupp forskare vid Malmö högskola vill ändra på. Problemen kan variera från allvarligt missbruk med omfattande negativa konsekvenser för barnet , till konsekvenser som ännu inte är kända. I vilken omfattning barnet far illa beror bland annat på hur allvarligt missbruket är, om den ena eller båda föräldrarna missbrukar samt andra skydds- och riskfaktorer. De arbetar även för att sprida information om droger och missbruk till allmänheten.


En viktig aspekt är att föräldrarna som vänder sig till FMN kan få prata med andra föräldrar i samma situation (Riskbruk).

Många föräldrar till missbrukande barn lever med ständig oro, ångest, känslor av skuld och skam. Det är en utsatt grupp som hittills fått mycket lite stöd och uppmärksamhet från det omgivande samhället – något som en grupp forskare vid Malmö universitet vill ändra på. Och för tonåringen själv kan utvecklingen vara minst lika jobbig – om inte ännu värre. Man blir osäker på sig själv och är rädd för att bli dömd av andra, säger Ebba, år. Andra metoder riktas till barn som har identifierats ha en förälder som missbrukar , så kallad selektiv prevention.


En familj med en eller två missbrukande föräldrar är en farlig plats för ett barn. De riskerar förnedring, hot om vål ensamhet, rädsla, vanvård och hunger. Ofta får barnet ta ansvar för föräldrarnas hälsa och för skötseln av hemmet. Linnea är ett av de barnen. Författaren är verksamhetsansvarig för den ideella föreningen Maskrosbarn.


Sveriges kommuner erbjuder flera former av riktade förebyggande insatser till familjer med sådana problem, med syftet att minska risken för att barnen utvecklar egna problem. Trots att frågan uppmärksammas mer nu än tidigare, är det fortfarande många barn som inte får det stöd de behöver. Alla föräldrar ska vara med och försörja sitt barn efter förmåga. Barn i familjer med missbruk. Det gäller även om du inte har vårdnad om barnet eller bor med hen.


Om du som förälder inte bor permanent med ditt barn betalar du ett underhållsbidrag till barnet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения