вторник, 15 марта 2016 г.

Våld mot kvinnor orsaker

VÅLD MOT KVINNOR (GT) VÅLD MOT KVINNOR (GT) En femtedel av landets kvinnor kommer någon gång under sin livstid att uppleva fysiskt eller psykiskt våld. Gotlands museum tar sig in i samtiden med utställningen ”Cause of death: woman”. Våld och övergrepp mot kvinnor med funktionsnedsättning kan också osynliggöras i en vidare bemärkelse då kvinnorna ibland ses som könlösa och icke-sexuella. Det finns dessutom en föreställning om att personer med funktionsnedsättning är skyddade mot våld vilket ytterligare bidrar till att problemet osynliggörs.


Dödligt våld mot kvinnor utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor. Forskning tyder på att det största bakomliggande motivet till våldet är mannens behov av kontroll över kvinnan.

Detta blir tydligt då brotten ofta begås i samband med separation eller med svartsjuka som motiv. Den diskuterar vad våld är och vad det har för konsekvenser, varför människor utövar våld samt vilken behandling som finns för personer med våldsproblem. Mycket av det som står här är giltigt också för andra former av våld än inom familjen, och inte bara för våld mot kvinnor utan även för våld mot män.


Det våld som riktas mot kvinnor är oftare upprepat, tenderar dessutom att vara grövre och resulterar i fler negativa konsekvenser för den som drabbas. Relationsvåld som utövas av män mot kvinnor fort-sätter alltså att vara ett stort samhällsproblem som även i fortsättningen måste uppmärksammas. Orsaker Kunskap om våldets orsaker är av grundläggande bety - delse för att kunna utveckla framgångsrika insatser för att bekämpa våldet.


Under de år som våld mot kvinnor i nära relationer varit föremål för politisk diskussion och forskning, har frågan om vilken teoretisk ram som bäst kan förklara dess orsak varit omstridd. Mäns våld mot kvinnor i nära relationer har vuxit fram som ett kunskapsfält under de senaste åren.

Från att ha sökt en övergripande orsak till våldets uppkomst, har mer komplexa förståelseramar utvecklats, där våldet beskrivs som något som uppstår i samspel mellan olika faktorer i samhället, närmiljön, relationen och individen. Det erkänns idag som ett globalt samhällsproblem och en kränkning av mänskliga rättigheter. Våld mot kvinnor betraktades länge som en privat angelägenhet. De senaste decennierna har denna syn förändrats i grunden.


Hej och välkommen till min nya blogg! Jag går sista året på gymnasiet och läser en kurs som heter psykologi. Vi har fått i uppgift att göra ett arbete och framföra det i en blogg. Jag har valt att skriva om kvinnomisshandel, mäns våld mot kvinnor.


Eftersom det är ett vardagligt problem för många. Kvinnors rädsla för våldtäkt begränsar rörelsefriheten i det offentliga rummet. Hat och sexualiserade hot mot kvinnor som tar plats i offentligheten, inte minst mot feministiska skribenter och politiker, syftar att tysta, underordna och marginalisera.


För att stärka förutsättningarna att nå det jämställdhetspolitiska delmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra kommer regeringens arbete på området att bedrivas i enlighet med en tioårig nationell strategi som särskilt betonar förebyggande insatser. FN:s kommission för mänskliga rättigheter en särskild rapportör om våld mot kvinnor , dess orsaker och verkan. Sällan sedda – utbildningsmaterial om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning beskriver hur våld och utsatthet kan se ut för kvinnor med funktionsnedsättning och ger kunskap till olika personalgrupper om hur de kan bli bättre på att upptäcka, stödja och praktiskt hjälpa denna grupp av våldsutsatta kvinnor.


Kvinnofridslinjen är för dig som utsatts för våld eller hot och även för dig som anhörig till någon som utsatts för någon typ av övergrepp. Våldet mot kvinnor är återkommande. Av de över 15-åringar som tas emot vid skyddshem har var femte utsatts för våld under flera års tid.


Det näst vanligaste brottet mot liv i Finland är dråp där offret är en kvinna och gärningsmannen en nuvarande eller tidigare partner.

Barnäktenskap och tvångsäktenskap är vanligt förekommande inom området hedersrelaterat våld och förtryck. De kan ske genom olika former av tvång eller att en person till exempel genom påtryckningar förmås att gifta sig mot sin vilja. Under sena-re år har ökad fokus riktats mot våld i hederns namn och våld mot homo- och bisexuella samt transpersoner,och på att synlig-göra bakomliggande förtryck och orsaker till våldet.


Kunskap om ekonomiska konsekvenser av våld mot kvinnor är begränsade, sär-skilt på individnivå. En följd av dessa åtgärder är att våld mot kvinnor har fått ökad politisk verksamhet. Kunskapen om ekonomiska konsekvenser av våld mot kvinnor är begränsa särskilt på individnivå.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения