пятница, 11 марта 2016 г.

Bråk på jobbet

Bråk på jobbet

Konflikter på jobbet är inget ovanligt. Säkert har du själv rykt ihop med en kollega någon gång. Men visste du att vissa personlighetstyper är mer benägna att börja bråka än andra? Här avslöjar vi vem just DU bör se upp för – eller anstränga dig lite extra för. Tristess skapar bråk på jobbet.


Bråk på jobbet

Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Risk för explosion En undersökning som forskarna gjorde innan nätplatsen öppnades visade att en av tre svenskar någon gång varit inblandad i bråk på jobbet.


Vad säger du som läser? Har du någon gång varit med om bråk på jobbet och hur hanterade du eller din chef det? Insåg också under tiden som jag skrev detta att jag inte har skrivit någon guide sedan tidigare om just konflikthantering och hur du som chef kan hantera en konflikt.


Vill ni att jag skriver en sådan framöver? Det visar flera vetenskapliga studier. Känner du att du är på väg att förlora kontrollen över känslorna är det bäst att agera.


Ta hjälp av en tredje part eller säg att ni får ta upp diskussionen senare. Enligt Mattias Lundberg bottnar de flesta problem på jobbet i otydlig kommunikation mellan arbetskamraterna. Det är bäst att vara rak och tydlig direkt. Kanske handlar det om avundsjuka, brist på bekräftelse eller privata problem som spiller över på jobbet. För även samtal i hela gruppen, om inte annat i förebyggande syfte för att komma överens om spelregler och vilka beteenden som är accepterade.


Dyrt med bråk på jobbet Att inte lösa konflikter på jobbet kan stå arbetsplatser dyrt. Gammalt groll som tystas ner tär på vår vilja att göra vårt bästa - och på det ekonomiska resultatet. Singlar hamnar oftare i bråk på jobbet. Och mest konfliktbenägna är singlar som vuxit upp som ensambarn. Sedan tidigare vet man att ensamstående är mer rigida, de är vana att styra och ställa.


Och då blir det konflikter, säger Andrejs Ozolins, doktor i psykologi. En olöst jobbkonflikt ställer till det för både individerna och arbetsplatsen. Många konflikter beror på missförstånd.


Den kan leda till sämre effektivitet och kreativitet, personligt lidande och dåligt klimat på jobbet. Om ni inte redan har en policy på jobbet för tillgänglighet efter arbetsti försök då att sätta dina egna gränser. Undvik att svara på mail och jobbsamtal efter arbetsti och stäng av push-notiser i både datorn och mobilen när du är hemma. Försök också att sätta upp tydliga gränser och mål för ansvar och arbetsuppgifter. Jag hoppas att den nya webbplatsen ska ha användbara råd och insikter för var och en som på något sätt måste tampas med konflikter på sin arbetsplats, säger Thomas Jordan.


Webbplatsen är uppbyggd kring fem huvudsektioner med olika inriktning. Efter att en anställd fått en erinran uppstod problem på arbetsplatsen. Nu har chefen polisanmält att hon fått ett hotbrev. När en anställd fick en. Sjukskrivning ökar efter bråk på jobbet.


Problem med chefer och kollegor triggar sjukfrånvaro. Kvinnor drabbas hårdast av bråk på jobbet. Sammanhanget på jobbet kan vara lika viktigt som familjen. Medarbetaren på en hälsofrämjande arbetsplats har kontroll över sin situation, har handlingsutrymme och möjlighet att påverka.


Den vill också ta reda på vad som får oss att tåla påfrestningar och hur vi kan öka vårt välmående. Att göra sin arbetsplats positiv i denna bemärkelse är naturligtvis inget man gör i en handvändning. Det kräver ihärdigt arbete med hur ni kommunicerar och interagerar på jobbet.


Bråk på jobbet

Här är några tips för att komma igång med. Forum Carpe har tagit fram ett stödmaterial till Så får vi det bra på jobbet som innehåller praktiska tips att tänka på vid planering och genomförandet av en studiecirkel. Ladda ner studiecirkelmaterialet Så får vi det bra på jobbet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения