понедельник, 14 марта 2016 г.

Privata skulder vid skilsmässa

Hej min man och jag ska skiljas. Fått veta att han tecknat en massa lån och tagit flera kreditlån bakom min rygg o utan min vetskap. Då han vägrar visa min hur mycket skulder det rör sig om blir jag orolig. Han hotar med att av skulderna nu vid skilsmässa kommer bli mina att betala. Det enkla svaret på din fråga är: nej, du har ingen skyldighet att betala hälften av denna skuld.


Privata skulder vid skilsmässa

Skulden kan däremot ha betydelse vid en bodelning mellan dig och din man. Reglerna om förhållandet mellan makar vid giftermål och skilsmässa finns i äktenskapsbalken (nedan förkortad ÄktB). Vid en skilsmässa så ska en bodelning förrättas mellan makarna där egendomen som är giftorättsgods ska fördelas. Bodelning görs också då den ena av makarna avlidit, om inte all egendom är enskild. För att resultatet ska bli rättvist mellan makarna är det övervärdet av ens totala tillgångar och skulder som ska beaktas när man delar upp allt.


Det är dock viktigt att tillgången eller skulden existerar vid den dag då man ansöker om skilsmässa. Om skuld eller tillgång uppstår därefter räknas den nämligen inte in. Har fått höra att skulder är personliga vid skilsmässa och tycker det skulle kunna leda till underligga situationer om jag nu förstått rätt. Så tänkte kolla om jag har fått det hela om bakfoten. Ett väldigt enkelt exempel: Ett par är gifta och har inga tillgångar.


För den stora risken är nog vid en skilsmässa. Då delas ju nettot av ert giftorättsgods lika. Såvida ni inte har skrivit äktenskapsförord om att vissa av era tillgångar ska vara enskild egendom och inte ingå i giftorätten. Men om det inte finns något äktenskapsföror kommer skulderna att dras av innan boet delas. Jag är tämligen säker på att CSN- skulder är personliga och inte räknas in.


Allt annat slås ihop och delas på hälften, både skulder och tillgångar. TS Ja pengarna på ditt konto kommer att räknas in i totala tillgångarna och delas vid en skilsmässa. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret.


Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom. Det är viktigt att det framgår av skilsmässodomen att den är slutgiltig. Vid en bodelning innebär detta att den make som har skulderna får dra av dessa från sitt giftorättsgods. Däremot ska alla gemensamma skulder delas mellan er.


När det gäller pensionssparande så är utgångspunkten att privat pensionssparande delas lika medan tjänstepension och allmän pension inte gör det. En bra idé är att se över om du har tillräckligt mycket för att klara dig som pensionär eller om du behöver komplettera ditt sparande. Hej, Jag har varit gift sedan och går nu igenom en skilsmässa. Vid bodelningen kommer respektive makes tillgångar som utgör så kallat giftorättsgods att minskas med respektive makes skulder.


Privata skulder vid skilsmässa

Eventuellt överskott sammanlägges och därefter delas. Om en make skulle ha mer skulder än värdet av dennes giftorättsgods så får denna maken ensam. En bodelning ska göras antingen vid skilsmässa eller då en av makarna dör, alltså när ett äktenskap upphör.


Aktier i fåmansbolag vid skilsmässa. En skilsmässa är i sig ofta en traumatisk upplevelse som medför att man hamnar i en tillfällig livskris. Det finns dock en begränsning vad avser skulder som avser enskild egendom. Med undantag av om man står som låntagare båda två.


Huvudprincipen är att båda ska få med sig lika mycket ur skilsmässan. Detta är även tänkt att gälla om den ena maken råkar äga mer än den andra.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения