понедельник, 28 марта 2016 г.

Barn som upplever våld nordisk forskning och praktik

Barn som upplever våld nordisk forskning och praktik

Boken tar upp olika aspekter på det våld barn upplever och bevittnar i sina familjer. Utgångspunkten är att många barn som skulle behöva hjälp inte får det idag. Detta sätter barnet och barnets perspektiv på våldet i centrum.


Barn som upplever våld nordisk forskning och praktik

Enligt vissa forskare kan det vara psykiskt mer skadligt för ett barn att uppleva våld i familjen än att själv utsättas för våld. Studier har visat att barn som upplever våld oftare än barn som utsätts för andra former av trauma utvecklar posttraumatiskt stressyndrom. Bø Vatnar, Solveig Karin. Barn som upplever våld nordisk forskning och praktik. Att se sin förälder bli slagen kan vidare ses som en form av psykisk misshandel, som för de flesta barn har mycket allvarliga konsekvenser.


Anmälningarna som försvann. Nordisk forskning och praktik (s. 51–66). En kartläggning av hur polis och socialtjänst uppmärksammar barn som lever med våld i familjen.


StockholRädda Barnen. Eriksson mfl (red) Barns röster om våld. Stort tack till er alla, men störst tack till barnen. Denna avhandling tillägnas er.


Flera tidigare projekt har berört metodutveckling och professionell praktik , exempelvis ett om familjerättsutredares bemötanden av barn som upplevt våld sett såväl ur de professionellas som ur barns perspektiv, ett om våld och familjerättsprocessers påverkan på förskola och skola, ett om grupper för unga kvinnor utsatta för. I ett pågående forskningsprojekt har vi kartlagt de mönster som präglar barns minnen och berättande när de bevittnat dödligt våld , samt olika bakgrundsfaktorer som kan tänkas påverka barnens vittnesmål. Totalt har vi analyserat polisförhör med över 1barn och ungdomar i åldrarna 3–år.


Barn som upplever våld nordisk forskning och praktik

Just nu utvärderar hon Trappanmodellen för individuella samtal med barn som upplevt våld i familjen. Viktigast av allt är dock att vårdens insatser kan bli be-tydligt kraftfullare om våldet mot kvinnor och barn be-handlas i ett sammanhang. Handboken består av en diskussion och definition av kvinnojourernas uppdrag kring barn , ett teoriavsnitt där forskning på området våld mot barn presenteras, ett praktiskt avsnitt med beskrivningar av hur jourerna kan bygga upp och utveckla sitt stöd till barn samt information om lagstiftning, andra aktörer på området och litteraturtips. Under senare år har hjälpinsatser för denna grupp vuxit fram, men mer kunskap behövs fortfarande bland professionella som arbetar med barn. Barn ska kunna känna sig delaktiga i alla beslut som rör dem, samtidigt som vuxna ansvarar för att barn inte far illa.


Vi (forskare och praktiker ) började tala om barnens behov av stöd och olika arbetsmetoder utvecklades, däribland Trappan. Både internationell och nordisk forskning har gett oss viktiga kunskaper på detta område under de senaste tjugo åren. Att hjälpa barn som levt med våld i familjen. När mamma blir slagen.


Resultat från projektet har även presenterats vid ett stort antal nationella och internationella konferenser. Per Øystein Steinsvåg: Få slut på våldet – om säkerhetsarbete för barn. Börje Svensson: 1pojkar. En studie om sexuella övergrepp. Om pedofiler och andra sexualbrottslingar.


En genomgång av internationell. Genväg till forskning Att ställa frågor om våld till gravida kvinnor - en genomgång av internationell forskning. Bakgrund Barnhuset har under flera år arbetat med att sprida kunskap om barn som lever med skyddade personuppgifter och som upplever våld i nära relationer.


Med ett tillskott av probiotiska mjölksyrabakterier kan fler barn slippa den dubbla belastningen, visar en nypublicerad studie vid Linköpings universitet och Karolinska institutet. Våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor är ett komplext och utbrett samhällsproblem. Den här boken belyser såväl professionellas som drabbade våldsutsatta kvinnors berättelser.


Och framför allt ger den verksamma inom socialtjänst, hälso- och sjukvård kunskap och verktyg för att de på bästa sätt ska kunna skydda och stötta alla som drabbas.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения