пятница, 24 июля 2020 г.

Tvångsgifte lag

Tvångsgifte lag

Två nya brott införs i brottsbalken (Brottbalken kap, c §, d §). Det behövs konkreta åtgärder som förhindrar att unga i riskzonen förs utomlands, skriver Madjid Ibrahim Ibrahim och Felix Lundqvist. Dispensen för barnäktenskap ska dessutom helt tas bort.


Den som bryter mot lagen ska kunna få fängelse i upp till fyra år. Från nästa årsskifte stadgar en ny lag att ingen svensk under år får gifta sig, varken i Sverige eller utomlands. Den ska skydda de unga från tvångsgifte.


Men lagen är tandlös, anser Elisabeth Fritz. UNICEF anser att äktenskap under års ålder kränker ett barns mänskliga rättig­heter (inklusive rätten till utbild­ning, friti god hälsa och yttrande­frihet). Det bästa sättet att för­hindra detta är att lag ­stifta om att minimi­åldern för att ingå äkten­skap är år. Det går även att jämföra dagens version av en lag med hur den såg ut tidigare. Svensk lagstiftning tar tydligt ställning mot våld och övergrepp.


Ett äktenskap som har ingåtts enligt utländsk lag erkänns inte i Sverige. Ett tvångsäktenskap är ett äktenskap som ingås trots att endera eller båda parterna inte vill det eller ett äktenskap som ingås med stor inblandning av andra. Kriminalisera tvångsgifte ”I dag är tvångsäktenskap förbjudet enligt svensk lag , men inte kriminaliserat. Det innebär att den som medverkar till att tvångsgifte sker, inte kan straffas.


Hur kan vi inom Kalmar kommun hjälpa elever som tror sig veta att de mot sin vilja ska tvingas in i ett arrangerat äktenskap. Brottsrubriceringen är relativt ny. Den som genom olaga tvång utnyttjar eller förmår en person i en utsatt situation att ingå ett äktenskap, eller en. Barn som är svenska medborgare riskerar ändå att giftas bort i det gamla hemlandet mot sin vilja utan att svenska myndigheter kan ingripa direkt. I Sverige förväntas en ny lag som tydligt förbjuder tvångsäktenskap röstas igenom nästa år.


Tvångsgifte lag

Den som försöker att tvinga en människa till giftermål ska kunna dömas till fyra års fängelse, enligt förslaget. Jag ser gärna en specifik lagstiftning mot tvångsäktenskap. Men man ska komma ihåg att ingen lag är bättre än dess tillämpning. Bevisföringen är alltid svår i den här typen av rättsmål. Bara ett fall har lett till en fällande doen ung kvinna som giftes bort i Afghanistan, och hennes förbjudna pojkvän i Helsingborg straffades med våldtäkt.


Tidningen The Guardian uppmärksammade nyligen ett fall där en tvååring riskerade tvångsgifte. Den maj trädde den nya lagen som förbjuder barnäktenskap i kraft. Läs mer om detta i artikeln från The Guardian.


Barnäktenskap innebär många risker, som att tvingas sluta skolan, bli gravid och utsättas för våld. Lagen är ett viktigt första steg. Eftersom procent av tvångsgiftemålen äger rum i utlandet kräver Terre des Femmes vidare att lagen utvidgas till att även omfatta äktenskap utanför Tyskland gränser.


En stor del av kvinnorna begår självmord. Också i Norge finns en lag mot tvångsgifte. Antalet polisanmälningar om tvångsgifte har ökat kraftigt de senaste fem åren, skriver SvD. Tidningen har intervjuat experter som menar att det kan bero på att myndigheter blivit bättre på att upptäcka och slå larm om brottet.


Pappa får fängelse i fyra år för tvångsgifte. Första rättegången om tvångsgifte i Sverige.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения