понедельник, 5 октября 2015 г.

Stress folkhälsoproblem

Många av oss känner att vi inte hinner med alla ”måsten” och går omkring med ständigt dåligt samvete. De traditionella resurserna räcker inte till för diagnos och behandling. Hälsoutvecklingen i Sverige under de senaste årtiondena visar på både positiva och negativa trender. När det gäller de positiva bitarna så visar det sig att vi idag i Sverige lever längre än vi gjorde tidigare.


För mycket alkohol kan störa sömnen.

Däremot är det inte särskilt troligt att alkohol skulle föda stress , annat än om alkoholintaget är så stort att det stör prestationsförmågan. Då kan även måttliga krav bli för stora och därmed stressande, säger han. Det händer när vi är i situationer som kräver något extra och kroppen behöver mobilisera kraft och energi. Energimobilisering är något friskt och helt normalt i sådana situationer.


Sjukdomsbörda är ett sätt att på befolkningsnivå beräkna tyngden av olika folkhälsoproblem. För detta används måttet funktionsjusterade levnadsår (Disability Adjusted Life Years, DALY) som visar hur många friska år man förlorar på grund av att man dör för tidigt eller är sjuk. Varje avsnitt tar avstamp i en kulturyttring kopplad till det aktuella temat.

Bland gästerna finns skådespelaren Sissela Kyle samt musikerna Tomas Adolphson och Anders Falk. Var femte person i Sverige har fått diagnosen depression någon gång i livet, visar de senaste siffrorna från den nationella folkhälsoenkäten. Diagnosen är vanligare bland kvinnor.


Likaså sömnproblem – där var tionde svensk är drabbad. Men det finns sätt att bli kvitt dessa två livskvalitetssänkare – som hör ihop betydligt mer än de flesta känner till. Var tionde svensk lider av. Gäster: Tomas Adolphson och Anders Falk (dec) I avsnitt två behandlas den stressande oron för stress. Hur farligt är egentligen stress ? Medverkande är professorerna Hugo Westerlund och Töres Theorell samt psykologen Lie Åslund.


Det vi inte får glömma är att den kräver återhämtning. I dagens 24-timmarssamhälle är det inte alltid självklart, vilket har gjort stress till ett folkhälsoproblem. Blir stressen för påfrestande och man gör ingenting åt det, blir det lätt att man ”går i väggen”, man blir utbränd helt enkelt. Stress i sig är inte farligt. Uppsatser om STRESS FOLKHäLSOPROBLEM.


Det fysiska och psykiska tillstånd som uppstår ur obalans mellan de krav som ställs och individens möjligheter att möta kraven.

Det är en livsnödvändig reaktion. Det skapar ett stort för individen och är ett folkhälsoproblem. Tidigare var det mycket förslitningsskador i ryggen eller axlar, nu är det hjärnans förslitningsskador som ställer till det för oss.


Data från frankly visar att mer än varannan medarbetare inte hinner med sina planerade arbetsuppgifter. En tredjedel saknar ork när arbetsdagen är slut. Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem ,. Dessutom tror jag att ämnesbetyg i stället för kursbetyg skulle minska pressen att ständigt prestera på topp. Idag är stress ett växande folkhälsoproblem och kostar samhället och företagen stora summor pengar.


Det gäller oavsett om du söker för sömnproblem, social ångest, stress , depression eller ångest – orsaker man sett är några av de vanligaste till att man söker hjälp i dag. Ju yngre vi är, desto sämre mår vi. Sedan 90-talet har antalet ungdomar med psykiska ­problem trefaldigats.


Tuff ­arbetsmarkna höga utbildningskrav och växande klassklyftor anges som orsaken. Folksjukdomar i Sverige.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения