среда, 13 марта 2019 г.

Självskadebeteende sexuellt

När en har ett sexuellt självskadebeteende spelar det ingen roll om en tagit kontakt med den som skadar en, inte sagt eller kunnat visa nej, eller om en skrivit eller sagt att en vill. Att skadas är just det som ett sexuellt självskadebeteende handlar om. Det tar inte bort det faktum att en utsätts för sexuellt våld. Ett den här typen av självskadebeteende kan exempelvis innebära att du utsätter sig själv för farliga sexuella situationer eller att du har sex med personer du inte attraheras av. Sexuellt självskadebeteende innebär att utsättas för sexuellt , fysiskt och psykiskt våld och är därför en del av mäns och killars sexuella våld mot kvinnor och tjejer.


Begreppet sex som självskadebeteende kan vara missvisande och Roks vill genom begreppet sexuellt självskadebeteende belysa att detta inte handlar om sex utan just om sexuellt våld. Vad beror självskadebeteende på? Självskadebeteende handlar många gånger om att reglera de starka känslor som är svåra att stå ut med. Det blir då ett sätt att hantera svåra känslor och tankar. Den kroppsliga smärtan kan kännas lättare att uthärda än det som känns jobbigt inuti.


Att ungdomar skär eller svälter sig för att lindra sin ångest är känt sedan länge. Men att pojkar och flickor utsätter sig för sexuella kontakter som skadar dem både fysiskt och psykiskt är ett än så länge relativt okänt självskadebeteende , även för många som arbetar med ungdomar. Detta gör att gränsen till ätstörningar är hårfin, inte sällan förekommer både självskadebeteende och någon form av ätstörningar samtidigt eller omväxlande hos samma individ. Till exempel löper de som utsatts större risk att drabbas av fysisk och psykisk ohälsa, missbruk av alkohol och droger, självskadebeteende och sexuella problem.


Cecilias fokus för föreläsningen kommer att vara förekomst och riskfaktorer för sexuellt självskadebeteende , hur detta kan ta sig uttryck samt bakomliggande orsaker. Föreläsningen kommer även att beröra mer generellt kring sexuellt våld och sexuellt risktagande. Malin Lindroth är biträdande universitetslektor vid CSS. Vissa anser att det är skuldbeläggande Andra upplever att det lättar på ens egna skuld- och skamkänslor samt skapar förståelse Viktigt att betona att sexuellt självskadebeteende innefattar både sexuell utsatthet och självskadebeteende. När det gäller riskfaktorer för sådant beteende är forskningen ännu otillräcklig, men tidigare självskadebeteende , vissa personlighetssyndrom och en egen upplevelse av hopplöshet bedöms som starkast.


Alla sexuella handlingar som görs mot någons vilja är sexuella övergrepp. Sexuella övergrepp är när någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt. Det kan ske inomhus, utomhus eller via nätet.


Att unga kvinnor använder sin sexualitet som självskadebeteende har varit känt i flera år. I skolsköterskans hälsofrämjande arbete ingår det att identifiera barn och unga med problem och ge stöd och behandling till dem, för att förebygga psykisk ohälsa. Denna uppsats behandlar det relativt nya begreppet sexuellt självskadebeteende.


I studien presenteras tidigare forskning som relaterar till bl. Sex intervjuer har utförts med dels specialister inom sexologisk problematik samt med kuratorer. Barn vet mycket mer om sex idag,. Undersökningar visar att en av fem unga under år har sagt att de varit med om ett sexuellt övergrepp.


Självskadebeteende sexuellt

Det vanligaste är att den som gör det sexuella övergreppet är någon man känner, exempelvis en förälder, släkting, lärare, tränare eller jämnårig bekant. Denna studie genomfördes med en övertygelse om vikten av att belysa sexuellt självskadebeteende. Det vi fått lära oss och höra under studiens. Enligt Socialstyrelsens definition är självskadebeteende ”ett destruktivt beteende som innebär att man orsakar skador på sin egen kropp.


Att skära eller rispa sig är det vanligaste självskadebeteendet. Syftet med självskadorna är oftast inte att ta sitt liv. Sammantaget informanter med erfarenhet av klient- och patientarbete inom psykisk hälsovård har besvarat en nätbaserad enkät, med frågor om sexuellt självdestruktiva beteenden samt dessa beteendens funktion. Jag hade inte gjort det på år.


Självskadebeteende sexuellt

Nu har jag satt igång ett be. Dock är ofta skadorna som uppträder efter självskadande sex inte fysiska utan psykiska enligt Svedin. Verksamheten erbjuder samtal, stöd och praktisk hjälp. Föreläsningen väntas ge ökad kunskap om sex mot ersättning och sexuellt självskadebeteende för dig som möter personer i sexuell utsatthet. Föreläsare: Annika Emricsson och Anna Isaksson, Mika-mottagningen Göteborgs Stad.


Antologin vänder sig till dem som i sitt arbete möter barn och ungdomar, men även andra som kommer i kontakt med unga som skadar sig själva. Tänkbara orsaker till självskadebeteende och hur det kan upplevas av den unge diskuteras. Aktuell forskning och strategier för behandling och förebyggande åtgärder beskrivs.


Många med självskadebeteenden saknar dock uppsåt att skada sig själva så mycket att det uppstår behov av att söka sjukvård.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения