среда, 12 февраля 2020 г.

Ta lån innan skilsmässa

Signera direkt med BankID. Du får ett icke-bindande erbjudande med låg ränta. Har du redan lån och vill öka det? Ansök om ett lån hos Bynk idag. Du kan utöka eller ångra lånet när du vill!


Läs mer och ansök här!

Med rådgivning från erfarna lånehandläggare som hjälper dig i ditt val av låneerbjudande. Lånet som tagits i den ena makens namn är alltså personligt och dras därför endast från densamme makes tillgångar innan tillgångarna delas i en bodelning. Detta lån som den ena maken tagit i sitt namn ska alltså betalas av denna maken efter en skilsmässa.


Innan bouppteckning är gjord måste någon tillfälligt ta hand om och vårda egendomen, det blir ofta den som bott med den avlidne. När bouppteckningen är registrerad fungerar den som en legitimationshandling för dödsboet. Själva bouppteckningen görs av två personer som kallas bouppteckningsförrättare. Det är min man som drivit igenom skilsmässan och nu är han igång och budar på en bostadsrätt och tar ett nytt lån för den ( innan skilsmässan är klar).


Innebär det att han kan kvitta sina tillgångar mot det nya lånet ? Han har betydligt högre inkomst än mig och mycket mer sparade pengar.

Så vår tanke nu är att ta ett nytt lån , betala av de gamla och efter en tid ( typ 3-veckor) lämna in skilsmässoansökan. Min fråga är då… kan långivaren begära tbx pengarna eller göra något annat om dom förstår att vi har haft detta i ”baktanke” när vi tog lånet ? Utan att egentligen ha koll på det juridiska, så nä. Dela upp gemensamma lån och skulder.


Kontakta banken tidigt, det är inte självklart att den accepterar att lånen delas. Ny kreditprövning görs alltid. Flytta över avtal om tv, bredband och liknande till rätt person. Ta hjälp om ni kör fast. Kontakta familjerådgivningen eller kommunens budgetrådgivning.


Gemensamma lån vid separation, ta över bolån. Innan man fastställer vem som har störst behov så bör man dock alltid kolla med sin bank att man verkligen kan bo kvar i huset. De flesta makar har lån på sina hus.


Lån som oftast bygger på två personers inkomster. Banken har alltså en betydligt större säkerhet en med enbart en inkomst. Jag bor kvar i huset med vår son. Min ex-man har flyttade till sin nyköpta bostadsrätt månader innan skilsmässan. Bodelningen är nästan klar, jag håller på att skriva över hela huset på mitt namn och att ta över vårt gemensamma lån på huset.


Från och med skilsmässan betalade jag hela lånet själv. Här följer tre punkter som Du noggrant bör fundera kring innan Du skiljer Dig.

Innan bodelningen har ni rätt att ta undan kläder, presenter och andra personliga tillhörigheter av mindre värde. Dyrbara hobbyartiklar som till exempel en omfattande kamera- eller golfutrustning ingår däremot i bodelningen. Egendom som skaffats efter dagen då ansökan om skilsmässa inkommit till domstolen ska inte ingå i bodelningen.


Detta händer med hus och bolån vid skilsmässa När ni går skilda vägar och ska ta hand om hus- och bohagsfrågan kan detta delas upp i olika steg. Det normala är att du först ansöker om äktenskapsskillna sedan hanterar du bodelningsfrågorna. Men man kan även träffa ett så kallat föravtal inför förestående äktenskapsskillnad. Oavsett om du själv börjat fundera på skilsmässa eller är den som blir lämnad kan det vara bra att ta kontakt med en familjerättsjurist för att få koll på hur det går till och vilka rättigheter och skyldigheter du och den andra parten har.


INNAN man gifte sig förblir ens egna skulder. Skulder man dragit på sig i äktenskapet fördelas så vitt jag vet på den som står som låntagare. Om ni är gifta och vill skiljas ska ni fylla i och underteckna en skilsmässoansökan, som skickas till tingsrätten. En ansökan kan också skickas in av enbart en förälder.


Om ni har barn som är yngre än år finns det en obligatorisk betänketid på minst sex månader innan skilsmässan blir giltig. Enligt deras kalkyl måste det amorteras ca 500. Skilsmässa verkar förestående. Hon vill inte bo kvar, det vill jag. Alternativet som vi båda lutar åt (vi är inte osams eller så, har dock glidit ifrån varandra de senaste åren) är att jag tar över lånen helt och hon skaffar sig en lägenhet.


Vår dotter kommer isf att bo hos resp förälder varannan vecka.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения