пятница, 29 января 2021 г.

Växa upp med psykiskt sjuk förälder

Jag har växt upp med en mamma som är psykiskt sjuk , en pappa som har andra psykiska problem med depprition, tablett missbrukare osv. Där bode jag i ett hus med två sjuka föräldrar. När jag var år fick jag nog att ta hand om dom (konma städa huset, låna dom pengar, kontakts myndigheter, psyket och personal där när mamma har åkt in och ut där ifrån).


Syfte: Att få kunskap om barns upplevelse av att växa upp med en psykiskt sjuk förälder. Att växa upp med psykiskt sjuk förälder ”Bryta om” är ingen lättsam bok. Anderberg Strollo har skrivit en brutal uppväxtskildring som är tung att läsa, och den drabbar läsaren hårt.

Barn som växer upp med en förälder med psykisk sjukdom riskerar på sikt problem med psykisk ohälsa. De barn som får ta del av stödinsatser upplever dock minskad oro. Det visar ny forskning från Malmö högskola. Trots detta får endast var tredje patient med barn riktat stöd till barnen.


På chatten kan du ta upp det som du tycker är viktigt – inga problem är för stora eller för små! Vi som chattar med dig har själva vuxit upp med föräldrar som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt och förstår hur det kan kännas. Att ha en psykiskt sjuk förälder påverkar barn. På vilket sätt beror på flera olika saker, till exempel vilken sjukdom föräldern har, om det finns andra vuxna kring barnet och hur gammalt barnet är.


För många barn innebär psykisk sjukdom, eller allvarlig psykisk ohälsa i familjen, att livet blir oförutsägbart.

Att leva med en psykiskt sjuk person kan påverka livet på många olika sätt och sätta djupa spår i ett barns fortsatta liv. Syfte: Syftet med studien var att få en förståelse för hur vuxna barn kan ha påverkats av att växa upp med en psykiskt sjuk förälder. Det är inte bara i familjer med missbrukande eller svårt psykiskt sjuka föräldrar som barn far illa. Det finns lagkrav på sjukvården att särskilt beakta barnets behov om det har en förälder som lider av psykisk ohälsa. Det ligger även i barnets grundläggande rättigheter att få växa upp under trygga förhållanden, vilket uppväxten med en psykiskt sjuk förälder inte alltid är.


En bok om att leva med en gravt psykiskt sjuk mamma. Med detta som grund anser vi att sjuksköterskor i allmänhet behöver mer kunskap om barns upplevelser av att växa upp med en psykiskt sjuk förälder. Jag växte upp i en värld som inte såg ut som alla andras. Min verklighet var oändligt långt ifrån den mina klasskamrater levde i och ändå vågade jag inte yppa ett ord.


Jag har levt med skammen av att ha en psykiskt sjuk mamma ända upp i vuxen ålder men förra julen hände något som fick mig att tänka om. Maries mamma var psykiskt sjuk : ”Ingen vuxen. Marie växte upp i Biskopsgården i Göteborg, med tre. När någon i familjen blir psykiskt sjuk så påverkar det hela familjen.


Det här blir ännu mer svårt och komplicerat av att de flesta barn till en psykiskt sjuk förälder har de nyss nämnda problemen med överdriven lojalitet och brist på en egen inre kompass. I de här komplexa frågorna kan jag såklart inte ge några generella råd. Så var det för skådespelaren Simon Settergren som beslöt sig göra något konstruktivt av sina egna erfarenheter med en schizofren pappa som emellanåt trodde han var kung av Atlantis. Vardagsrutiner som brister, försämrad ekonomi och skam. Men hjälp finns – om barnen fångas upp.


Nära av 1barn i Sverige har en förälder som vårdats för psykisk sjukdom eller missbruk.

Dessutom ökar risken för att barnet växer upp för tidigt i förhållande till sin ålder. Hon tänker att det beror på att hon är psykiskt sjuk. Ludvig går just nu på en förskoleavdelning för barn med särskilda behov, men tanken är att han redan under hösten ska börja i en vanlig grupp. Detta eftersom han utvecklats så fint, mycket tack vare hjälp med rutiner och hur man är i socialt samspel med andra barn.


Författaren är verksamhetsansvarig för den ideella föreningen Maskrosbarn.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения