понедельник, 25 января 2021 г.

Vithaj ungar

När ungarna föds år det ca meter långa och kan redan då simma. Honan föder oftast ungarna i grunda vikar där det är säkert och där inte ungarna kan skadas. Ungen föds levande, Den behöver hjälp med att hitta föda den första tiden. En vithaj har över 3tänder. Vithaj (Carcharodon carcharias) är en haj som tillhör familjen håbrandshajar.


Den lever i svalare subtropiska områden, och dess huvudsakliga föda består av fisk och marina däggdjur som den jagar aktivt.

När honan fött sina ungar bryr hon sig inte om att se efter dem alls. Ungarna är helt utlämnade och får klara sig helt på egen hand – eller fena. Det är ingen fråga om att de är snabba simmare. Majoriteten av de som angrips av vithajen överlever.


Risken att bli dödad av en vithaj är därför mycket låg även om man har den otroligt osannolika oturen att angripas. Hanar kan bli till meter lång. Honor kan bli mellan till meter lång.


Men alla hajar kan väga olika och ha olika längder.

Var finns vithajen Den tillbringar MEST AV sin TID längst kusterna OCH Runt rev where DET finländare gott OM föda. Vissa hajar verkar komma tillbaka till sina gamla områden. Det här är den mest omtalade av alla hajar, mycket tack vare skräckfilmen Hajen. Den är ett kraftfullt rovdjur, som trots sin storlek är en mycket smidig simmare.


Vithajen besöker tempererande OCH tropiska. Den kan med sin vikt på 3-ton lägga stor kraft bakom sina attacker och ta stora bytesdjur. Den stora vithajen går oftast på jakt ensam, simmande sakta strax ovanför bottnen eller nära ytan. Falska uppgifter om vithaj från Medelhavet som rapporterats ha uppnått meter har visat sig vara bluff och rörde sig om en vithaj på närmare meter i total längd. Hajar räknas till broskfiskar, Chondrichthyes, vilket innebär att skelettet är gjort av brosk.


Till skillnad från benfiskar, Osteichthyes, föder de flesta hajar levande ungar. Med så många hajarter som över 4varierar levnadsvanor, föda och storlek mellan de olika arterna. Bitmärken upptäcks dock efter vithaj på flera arter av tandvalar. Däribland delfiner och tumlare som ibland strandar de med grova vithajbett främst vid bakre delen av kroppen.


Icke predatoriska vithajbett förekommer också på levande individer. Maginnehåll hos vithaj vittnar om att tandvalar är en viktig komponent i vithajens föda. Vithaj attackerar bur Ser lite läskigt ut I Sydafrika kan turister få dyka ner i hajrika i vatten i en bur som förhoppningsvis ska skydda dem mot hajarnas angrepp.

Trots det så misstänker jag att man kan bli lite nervös när man kommer så här nära en enorm vithaj som inte verkar ha något annat än mat inför ögonen. Vad som kan vara världens största vithaj har fångats på film utanför Mexico. Forskarna tror sig rent av veta att det är en år gammal dam som tidigare är känd som Deep blue. Hajen upptäcktes i närheten av Guadalupe utanför Mexicos kust där en marin forskargrupp höll på att studera de talrika hajarna i området.


När människor attackeras av en vithaj är det oftast för att hajen har tagit fel på oss och en säl. Men ibland kan en vithaj mycket väl förirra sig norrut till kyligare farvatten. Honor är med en genomsnittlig längd av 0. Valhajen är den enda arten i släktet Rhincodon som i sin tur är.


Som de flesta hajar födde arten förmodligen levande ungar och storleken på en nyfödd unges fossila tand indikerar att ungarna var mellan två och tre meter långa vid födseln.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения