Vilken hjälp du får beror på hur mycket och länge du har skadat dig själv, och vad det beror på att du skadar dig själv. Ibland räcker det med ett samtal, ibland behövs flera. Du kan få behandling för andra problem samtidigt om det behövs. Vårdgivaren ska erbjuda insatser och behandlingar som är strukturerade för självskadebeteende samt behandling för eventuell samsjuklighet. Behandlingseffekten bör systematiskt utvärderas.
Ofta används kognitiv beteendeterapi, KBT, men även så kallad dialektisk beteendeterapi, DBT, som primärt syftar till att minska självmords- och självskadebeteenden. Metoden Emotion Regulation Group Therapy, ERGT, kan också användas. I behandlingen får man både egna samtal med behandlaren och samtal tillsammans med föräldrarna.
Vi vill att föräldrar ska vara med när man kommer till oss eftersom det är viktigt att de få lära sig mer om självskadebeteende och vad de kan göra för att stötta en på bästa sätt. En förnyad utredning bör också initieras om erbjuden behandling inte gett resultat efter sex månader. Syftet med utredningen är planering av fortsatta insatser och behandling.
Under behandlingen får både ungdomar och vårdnadshavare möjlighet att lära sig nya sätt att hantera känslor och tankar på som har visat sig vara effektiva i flera vetenskapliga studier.