среда, 27 февраля 2019 г.

Vad är känslor

Vad är känslor

Känsla och motivation. Många forskare ser det idag som att hjärnan omfattar två skilda system. Den emotionella sidan och den rationella. Om inte känslan är med i en handling kan det vara svårt att genomföra vad vi bestämt oss för. De flesta känslor har ett namn, men hur vet man hur en känsla ska kännas?


Vad är känslor

Många är ovana vid att tolka sina känslor. Kanske identifierar man bara två lägen: ”Det är bra”, eller ”Det är inte bra. Varje känsla är kopplad till ett visst beteende, har en viss funktion.


Man säger att vi har grundkänslor som är medfödda och som är lika över hela världen. Vad är egentligen en känsla ? För att förstå vad som egentligen klassas som en känsla tänkte jag i det här inlägget lista några grundemotioner och vilka ord som vi ofta använder för att variera grundemotionernas nyanser i våra liv. En av den viktigaste målsättningen som våra känslor har är att avslöja för oss vad som är viktigt för vårt välbefinnande. Kärlek är en känsla som sker per automatik. När vår prefrontala cortex sänder signaler till vår amygdala – hjärnans larmcentral – talar den om att vi behöver inte kämpa emot den här känslan , det är bara att ta och ge.


Om känslor är tankar som är triggas igång av emotioner, så kan det också fungera åt andra hållet. Dvs dina tankar kan trigga igång känslor som tar sig uttryck som kroppsliga reaktioner. Medans emotioner är tillfälliga och vilar i ditt undermedvetna så är känslor tankar som kan bli permanenta minnen. En del av behandlingen består av att du får information om vad ångest är och vad du kan göra själv för att börja må bättre.


Du kan exempelvis få råd och stöd när det gäller sömn, matvanor, fysisk aktivitet och alkoholvanor. Genom att ändra på dina dagliga vanor kan du öka din motståndskraft mot stress och ångest. Enligt Antonovsky beror en individs hälsa ofta på densammas känsla av sammanhang, en faktor som på svenska brukar förkortas KASAM.


Enligt Antonovsky avgör känslan av sammanhang hur en individ klarar av stressituationer, och detta är i sin tur avgörande för hälsotillståndet. Substantiv är ord som är namn på personer, grupper, platser, naturföreteelser, djur, växter, saker, ämnen, tillstån känslor och aktiviteter. Fetma är ett stort hälsoproblem i den moderna världen.


Vetenskapen har fortfarande inte lyckats förklara 1 av de mikrobiologiska processer som leder till övervikt. Vi vet att det finns många faktorer, men vissa av dem är fortfarande ett mysterium. Idag kommer vi prata om relationen mellan känslor och fetma. Emotionell kontroll är när en person kan hantera sina känslor med omständigheterna och andra människors känslor i beräkning.


Intressant nog har det observerats att skam och skuld är de känslor som påverkar våra matvanor mest negativt. Länken mellan känslor och mat är viktigare än du kanske tror. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver. Den du träffar kan hjälpa dig att söka mer specialiserad hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs. Det är viktigt att det känns bra med den kurator, psykolog eller läkare du träffar.


Inom psykologin innebär begreppet ”mentalisering” förmågan att förstå sina egna och andras tankar och känslor. Jo, KASAM består av tre olika delar, begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet, och balansen mellan dessa tre kommer att påverka hur du hanterar svåra situationer och hur du kommer att må. Det är alltså inte konstigt att vi söker efter en partner, det här visar att kärlek inte bara är en känsla , det är något vi har en drift efter i våra hjärnor, precis som vår drift att hitta mat och vatten1.


Vad är känslor

Men hur vet man att kärleken man funnit verkligen är äkta? Låt känslor genomsyra andra teman. Så här kan ni gå tillväga: Låt barnen vara med och välja tema och vilken inriktning som temat ska ha, till exempel genom att prata med barnen om vad de är intresserade av.


Inte sällan skapar det starka känslor av ensamhet. Många gånger har man hjälp av psykologisk behandling när det kommer till den här typen av ensamhet. Att förstå vad det är som triggar känslorna , hur jag kan hantera dem och hur jag kan göra för att få till en förändring är svårt att göra på egen hand.


Ambivalens är ett tillstånd av att ha samtidiga, motstridiga känslor gentemot en person eller sak. Angivet på ett annat sätt, är upplevelsen av ambivalens att ha tankar och känslor för både positiva och negativa valenser mot någon eller något.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения