понедельник, 12 октября 2020 г.

Våld mot kvinnor statistik världen

Mäns våld mot kvinnor förekommer över hela världen och inom alla kulturer. Det erkänns idag som ett globalt samhällsproblem och en kränkning av mänskliga rättigheter. Våld mot kvinnor betraktades länge som en privat angelägenhet. De senaste decennierna har denna syn förändrats i grunden.


Indien värst för kvinnor.

Faktum är att var tredje kvinna i världen utsätts för våld eller sexuellt våld någon gång under sin livstid. Kvinna till Kvinna jobbar varje dag för att ändra på det. Dödligt våld mot kvinnor utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor.


Forskning tyder på att det största bakomliggande motivet till våldet är mannens behov av kontroll över kvinnan. Detta blir tydligt då brotten ofta begås i samband med separation eller med svartsjuka som motiv. FN:s generalförsam-ling att göra den november till en internationell dag för avskaffande av våld mot kvinnor.


Miljoner kvinnor utsätts för våld varje dag. Internationell statistik.

Mer än 1miljoner flickor och kvinnor har utsatts för könsstympning, och två miljoner flickor och kvinnor riskerar att utsättas för könsstympning varje år. Kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och så småningom lägre pension än män. Statistiken visar också att kvinnor oroar sig mer, upplever sin hälsa som sämre samt redan i skolan är mer stressade än män.


Detta och mycket mer kan du läsa i ”På tal om kvinnor och män. Globalt sett är det över en tredjedel, procent, av alla mord på kvinnor som begås av en man som hon är tillsammans med. Olika typer av våld är ett stort problem idag världen över och framför­allt för kvinnor och barn.


Sexuellt våld och bortgifta som minderåriga – så är situationen för flickor världen över. Miljontals kvinnor Iever i länder där våld mot kvinnor inte är ett brott och i alltför många fall leder våldet till att kvinnor och flickor mister sina liv. Misshandel mot kvinnor utgjorde procent av samtliga misshandelsbrott. MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SOM POLITIKOMRÅDE Våld i familjen har aldrig helt uppfattats som en enbart privat angelägenhet, men gradvis och ur olika perspektiv blivit alltmer etablerat som samhällsproblem. Kvinnofridslinjen är för dig som utsatts för våld eller hot och även för dig som anhörig till någon som utsatts för någon typ av övergrepp.


Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Varje dag begås runt 1våldtäkter. Vart tionde barn tvingas uppleva pappas våld mot mamma. Sprider kunskap om uppfostringsmetoder utan våld för att ge föräldrar och lärare alternativ till fysisk och psykisk bestraffning för att stoppa våld mot barn i hemma och i skolan.


Utbildar socialarbetare.

De anmälda misshandelsbrotten mot såväl män som kvinnor och barn har, med något undantag, ökat kontinuerligt under de senaste tio åren. Roks kvinnojourer och tjejjourer skickar årligen in statistik till Roks. Med hjälp av den kan vi synliggöra det viktiga arbete som kvinnojourerna och tjejjourerna gör för att stötta kvinnor , tjejer och barn utsatta för mäns våld.


I ”Regeringens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck” får vi en inblick i hur man tänker: ”Regeringen satsar på kraftfulla åtgärder mot hedersrelaterat våld och förtryck. Jämställdhet är inte något som är villkorat, gäller vissa, på särskilda platser eller på vissa tider. En följd av dessa åtgärder är att våld mot kvinnor har fått ökad politisk verksamhet. Det sexualiserade våldet ökar mot kvinnor – ett problem som förringas och där offret ofta själv får bära skulden. Det är omöjligt att veta det exakta antalet barnäktenskap i världen eftersom så många inte registreras eller är informella.


Men enligt den senaste statistiken har mer än 6miljoner kvinnor i världen ingått äktenskap som barn. Det förekommer i alla samhällsklasser och i alla åldersgrupper. Det är inte några särskilda kvinnor som drabbas och det går inte att se vilka män som är förövare.


Våldet kan utövas av en närstående till kvinnan men också av bekanta.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения