среда, 7 октября 2020 г.

Vilka gener får barnet

Alla människor har båda dessa typer av melanin, men i olika mängd. Hårfärgen styrs av två genpar och ett barn med ett anlag för brunt får oftast brunt hår, medan ett barn utan något anlag för brunt blir blont. Men man kan inte genom att titta på föräldrarnas hårfärg säga vilka anlag de bär på. En ny indivi med gener från både mamma och pappa, har uppstått.


Om vi nu går ner i den lilla skalan och tittar på en enda egenskap, så har det nya lilla barnet alltså fått en gen (ett arvsanlag) från mamma och en från pappa. Så…innebär detta att barnet blir som mamma eller pappa?

Ett barn får av sin genuppsättning från modern respektive fadern, men ett barns egenskaper påverkas också av miljön som föräldrarna och barnet själv vistas i. Du kan läsa mer om hur arv och miljö påverkar ett barns egenskaper här nedan. Så skulle man utan att veta vilka föräldrarna till barnet var ta ett blodprov så skulle det visa att de var halvsyskon? Enligt min sambo är det inte så, utan det är precis samma sak som med vanliga syskon som får barn genetiskt. Jag trodde inte det var så eftersom vanliga syskon inte har identiskt DNA. Hur ligger det till egentligen?


Vilka släktingar delar flest gener ? Du delar gener med dina föräldrar, syskon och nära släkt.

Här får dem fem-i-topplista över vilka du delar flesta gener med. Idag vill vi titta närmare på vad som faktiskt bestämmer hur ditt barn kommer att se ut. Koncentrationen av denna substans varierar under barndomen.


Det förklarar varför vissa barn föds med ljusa ögon men sedan får bruna eller nästan svarta ögon. Nej, jag tycker inte det, bara ifall det går att se att barnet har sjukdomar eller anlag för dem, då är jag inte emot att ta bort dem. Frågan är dock om vi kommer kunna få möjlighet att ändra saker senare med t ex CRISPR? Då får ju barnet möjlighet att bestämma själv och då är jag helt emot gen ändring.


Här har vi nämligen enligt min mening några av de viktigaste etiskt laddade frågor vår generation måste ta ställning till: Ska vi tillåta oss välja vilka gener våra barn ska få ? Ska det över huvud taget finnas några gränser? Vem ska i så fall sätta dem? En annan gren av Pauls forskning riktar in sig på att undersöka varför vissa barn med ADHD blir hjälpta av mediciner, medan andra inte blir det. Det beror sannolikt på olika genetiska predispositioner – och kan man förutsäga vilka gener som fungerar med vilka mediciner kan barn med de här problemen få mycket bättre hjälp. Får mitt barn bruna ögon om pappan har brun ögonfärg?


Om barnet får en gen för blå ögonfärg från sin mamma och en gen för brun ögonfärg från sin pappa så kommer barnet att få brun ögonfärg. Detta beror på att den bruna färgen, som producerar mer pigment än den blå färgen, är dominant. Föräldrarna får hälften var.


Om en eller båda föräldrarna har avlidit går den avlidnes del vidare till sina syskon.

Till den kategorin hör gener som bestämmer ögonfärg, hårfärg och hudfärg. Det beror på att det blå anlaget producerar ytterst lite pigment medan det bruna producerar mycket pigment. Får man besked om anlag för förhöjd risk för cancer eller hjärtsjukdom erbjuds man kontrollprogram eller förebyggande operationer och ibland behandling. Fosterdiagnostik Finns ärftlig sjukdom i familjen och man har funderingar kring familjebildning och möjlighet till fosterdiagnostik och embryodiagnostik så erbjuder mottagningen genetisk vägledning även i dessa frågor. Om du har ett barn med sen utveckling är det viktigt att barnet får genomgå en utredning.


Ett barn som får diagnosen intellektuell funktionsnedsättning kan få sina specifika behov tillgodosedda och bli bemött på ett bra sätt. Då går det också att undvika att det ställs krav som barnet inte har förmåga att leva upp till. Får förskolan själv bestämma vilka tider och dagar barnet ska vara på förskolan om vårdnadshavaren är arbetslös eller föräldraledig för annat barn ? Det är kommunen som organiserar förskoleverksamheten och som avgör vilka vistelsetider barnen får vara i förskolan.


Hur dessa timmar ska fördelas står inte i skollagen. När spermien F slås ihop med ägget f ser vi i korsningsschemat att alla barn kommer att få genparet Ff. F alltid kommer att finnas hos barnet blir det fräknigt. Slutresultatet formas av ett samspel mellan arv och miljö.


Som exempel bestäms den längd ett människobarn uppnår i vuxen ålder både av de gener det får av sina föräldrar och av hur mycket näring det får , vilken näring det får , vilka sjukdomar det råkar ut för och hur mycket det motionerar. Man har bland annat i en studie visat att barn som haft en far eller morförälder som var utsatt för svält i 10-årsåldern har ett genetiskt medfött skydd gentemot diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. En annan studie visar att höns som lever i en stressande miljö i ökad grad får kycklingar som har medfödda inlärningssvårigheter.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения