четверг, 10 сентября 2020 г.

Värdering av enskild firma vid bodelning

Check out Enskild Firma. En bodelning skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes enligt kap. Din enskilda firma skall alltså värderas utifrån hur mycket den ansågs vara värd den dag då ni ansökte om äktenskapsskillnad.


Hej jag är mitt uppe i en bodelning med min förra fru. Vi har hållit på i 3år och varit hos en bodelningsförrättare men hon har undanhållit sitt aktiebolag så bodelningen överklagades och kom upp i tingsrätten där domen blev att firman skulle tas upp och värderas.

Nu överklagade hon till hovrätten. Vid bodelningen delas giftorättsgodset upp mellan makarna. En enskild firma ingår i giftorättsgodset om inget annat framgår av t. Huvudregeln är att tillgångar skall beräknas efter gällande marknadsvärde.


Makarna delar alltså på nettovärdet av den enskilda firman. Vill du inte tillåta lagring av cookies på din dator kan du stänga av funktionen i din webbläsare. En cookie innehåller ingen personinformation.

Spontant tycker jag det låter rimligt med den värderingen , är det avskrivet så är det. Dock har jag ingen vana av enskilda firmor , bara ab och där är värdet på avskrivna inventarier just noll. Om det sedan är rättvist eller inte just i ert fall är ju en annan femma. Sen tycker jag att man här även måste väga in nödvändiga renoveringar om såna är stundande i närti behövs en ommålning så kanske man kan dra av femtiotusen på husets värde för det är inte säkert att mäklaren kompenserat för detta i sin värdering.


Fråga mäklaren om detta vid värderingen om det finns osäkerhet! Problemet med en bodelning när någon äger ett fåmansföretag är att få en korrekt värdering av företaget. Följden av detta blir att Du har rätt till halva nettovärdet av Din makes enskilda firma. Jag föreslår att Du kontaktar en jurist verksam inom skilsmässojuridiken (ingår i inriktningen familjerätt), för vidare hänvisning om vart Du skall vända Dig för korrekt värdering av Din makes enskilda firma.


Alla tillgångar och skulder är personliga. Till skillnad mot Ziggy tror jag inte alls att senaste bokslutet har med detta att göra utan det faktiska värdet (tillgångar minus skulder) vid brytdatum för bodelning. Själv hade jag en enskild firma när jag skilde mig och det räknades så.


Metoden fungerar bäst vid värdering av företag i branscher där företagsöverlåtelser är vanliga, till exempel butiker, taxi, restauranger och kiosker. Likvidationsvärdering. Exempel: Makarna har fått en servis i bröllopspresent.


Den kanske inte skulle vara värd så mycket vid en eventuell försäljning men den betyder mycket för dem båda.

Detta kan då tas med i beräkningen och höja dess värde vid värderingen. Vid värderingen av fastigheten vid en bodelning ska denna skuld minska fastighetens värde. För att få fram den latenta skatteskulden gör man en fingerad försäljning av fastigheten för ett pris motsvarande det marknadsvärde som gäller vid bodelningstillfället. Olika typer av juridiska dokument.


Det är deras förhoppning att du på ett enkelt och smidigt sätt ska finna det juridiska dokument som du söker. Så här går bodelningen till. Då får varje make först ta undan egendom i så stor utsträckning som krävs för att täcka de skulder som den maken hade vid värdetidpunkten.


Det som återstår av giftorättsgodset ska sedan läggas samman och delas lika mellan makarna. Aktier vid arv, gåva eller bodelning. Värdering av tillgångar m. Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen.


Skälet och typen av bodelning avgör vissa praktiska saker. Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten. Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket. Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket.


Det kan alltså finnas skäl att frångå 5-årsregeln vid delning av bostad. I ert fall blir det intressanta om skevdelningsregeln kan användas ifall din fru har minsta nettotillgången i giftorättsgodset men har stora tillgångar som inte ska ingå i bodelningen , dvs.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения