понедельник, 7 сентября 2020 г.

Urinretention orsaker

Urinretention kan alltså ge symtom som inte alls primärt för tankarna till urinvägsregionen! En patient kan utveckla grav uremi utan några som helst lokala symptom. Bladderscan på vida indikationer.


Bråttom med avlastning! Kronisk urinretention kan vara en hel del hälsoproblem, såsom stenar i urinblåsan och njurproblem. Därför bör detta behandlas så snart som möjligt. Se även avsnitten Prostatahyperplasi i kapitlet Urinvägarnas sjukdomar samt Prolaps i kapitlet Gynekologi.


BPH är vanligaste orsaken till urinretention. Tumör, urethrastriktur, diabetes, neurologiska sjukdomar ⇒ skilj på avflödeshinder och avsaknad av. En viktig orsak till urinretention är förstorad prostata eller godartad prostataförstoring.


Urinretention orsaker

Prostatan är en manlig könsorgan som utsöndrar vätska som finns i sädesvätska. Orsaken till prostataförstoring är okänd , men det är ganska vanligt och förekommer hos procent av män i åldern och ordning. Orsakerna till urinretention hos kvinnor och män kan associeras med olika faktorer som påverkar urinvägarnas funktioner. I synnerhet är mekaniska orsaker till akut urinretention i samband med utseendet av stenar i urinblåsan eller urinröret, trauma i urinröret, utveckling av tumörer etc. Upphävd förmåga att tömma urinblåsan.


Orsak (-er) Hos män: Prostatakörtelförstoring. Urinrörsförträngning (uretrastriktur), medvetanderubbning, påverkan på ryggmärgen, nervrotspåverkan, medicinbiverkan, våld mot bukregionen, efter operationer, missbildningar som orsakar förträngningar. Kolla hela listan över möjliga orsaker och tillstånd nu! Prata med vår chatbot för att begränsa din sökning.


Urinretention orsaker

Andra orsaker till urinretention är medfödd missbildning, övertänjd blåsa, underlivsoperation eller tarmoperation samt prostataproblem eller sjukdom. Ren intermittent kateterisering (RIK) Om urinblåsan har förlorat sin naturliga förmåga att tömma sig, är ren intermittent kateterisering (RIK) den vanligaste behandlingen. Smittsamma och inflammatoriska orsaker till urinretention.


När blåsan är full, sänds signaler till hjärnan. Infektioner i urinvägarna kan orsaka irritation och inflammation eller svullnad i urinröret. Detta kan leda till svårigheter att tömma blåsan genom urinröret och urinretention. Detta tillstånd är orsak till 85– av alla fall med akut njursvikt som beror på njursjukdom. Bakomliggande orsaker är chock (som minskar blodtillförseln till njurarna), läkemedel (särskilt antibiotika) och cellgifter, giftämnen och kontrastmedel som används vid olika röntgenundersökningar.


Urinretention orsaker

AB och den fortsatta handläggningen kan in-riktas på symtomlindrande behandling. Urinretention: Orsaker , symtom och diagnostips De som har urinretention lider av oförmåga att tömma sin blås fullständigt. Medan de vanligtvis fortfarande kan gå på toaletten, känner de ofta att de har behållit urin trots att de utsöndras så mycket som möjligt. Vid prostataförstoring som orsak till vattenkastningsproblemen kan behandling med en alfareceptorblockerare, t ex alfuzosin, inledas för att öka chansen för lyckad KAD-dragning och för att minska risk för återfall. Man kan också tömma blåsan genom att anlägga en kateter in i blåsan ovanför blygdbenet (suprapubiskt blåsdränage).


Det kan bero på sjukdom eller uppstå som biverkan av ett läkemedel. Tillståndet kan vara antingen akut eller kroniskt. Akut urinretention inträffar plötsligt och varar endast under en kort tid.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения