пятница, 25 сентября 2020 г.

Vad är en kris

En kris är en händelse som påverkar många människor och stora delar av samhället. Det kan till exempel vara väldigt dåligt väder som gör att vägar och järnvägar stängs av och att det blir elavbrott. Det kan också vara en terrorattack i Sverige eller i andra delar av världen. Ibland används begreppet extraordinär händelse. Det är en händelse som avviker från det normala och innebär en allvarlig störning eller en överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner.


Extrem väderlek – som vi sett flera exempel på de senaste åren – kan vara en extraordinär händelse.

Det kan handla om att väldigt många människor drabbas eller att en händelse får så stora konsekvenser att samhället inte fungerar som det ska. I samband med sorg eller ett svårt sjukdomsbesked är det vanligt att känna tomhet och förtvivlan. Du kan känna dig ensam, övergiven och uppleva att du har förlorat makten över ditt liv. En av övningarna i boken är för barnen att fundera på vad en kris är i deras värld. Svaret är såklart nej.


Krisen uppstår ofta oväntat och utan förvarning och det är därför viktigt att vara förberedd på att hantera krisen. En kris kan förklaras som en problematisk period i en människas liv som sätts igång av en eller flera svåra händelser. Det kan handla om förluster eller stora livsförändringar i form av plötsliga händelser som att drabbas av en naturkatastrof, stor olycka eller terrorhandling.


När det man lärt sig inte räcker till När du växer upp lär du dig av vårdare och vänner hur du kan hantera olika situationer och lösa olika problem.

Vanligt är att vi skiljer mellan två olika typer av kriser : utvecklingskriser och traumatiska kriser. Det är naturligt att förändringar sker i våra liv och som en följd av det utvecklas vi som människor men ibland händer det att man då en förändring sker inte längre känner att man har grepp om tillvaron. Psykisk kris är ett miljö- eller situationsbetingat inre tillstånd till följd av en negativ och omvälvande händelse. En psykisk kris utlöser stressreaktioner och kan mynna ut i mer bestående psykiska tillstånd.


De individuella skillnaderna är stora i fråga om psykiska krisers processer. En kris är inträffar många gånger utan förvarning och för att du skall kunna hantera en kris handlar det om att förbereda dig på att hantera det oväntade. I vårt sårbara moderna samhälle har vi alla ett ansvar för att stå bättre rustade om en kris inträffar.


Ofta innebär det att väldigt många människor drabbas eller att krisen medför så stora konsekvenser att samhället inte fungerar som det ska. För mig är kris en händelse som, oavsett om den är väntad eller ej, bryter det vanliga levnadsmönstret, medför negativa konsekvenser utöver obehag och som är svår att rätta till. Ok, det var rätt abstrakt men när det händer något konstigt som kan skada flera människor och är svårt att hantera menar jag att det är en kris. Kris är ett ord som kan stå för många olika saker Precis som med de allra flesta ord har människor olika associationer.


De har haft olika erfarenheter och upplevelser som påverkar dem. Det kan därför vara svårt att hitta en gemensam definition på ordet kris. Alla utvecklingsfaser i livet är förknippade med en slags kris , somliga svårare än andra. Det man kallar för Trettioårskrisen kan drabba folk från och upp till några år över trettio.


Sen om folk inte vill kännas vid sina kriser är ju upp till dem, men ofta är sådant uppenbart för dem som står vid sidan av. Världen känns främmande och olik det man är van vid och ens tidigare erfarenheter och kunskap räcker inte för att förstå eller hantera en kris man hamnat i. Vi kan alla hamna i kris. Men vad är då en kris ?

I denna del av rapporten vill jag först ge en definition på vad traumatisk kris är , vad som kan förorsaka den och hur den tidsmässigt kan upplevas för främst män. Jag försöker också utifrån mannens perspektiv förklara olika sätt att möta den traumatiska krisen och går igenom några av de vanligaste reaktionssätten.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения