понедельник, 14 августа 2017 г.

Skilsmässobarn problem

Skilsmässobarn problem

Skilsmässobarn får oftare problem. Man räknar med att det finns så många som en halv miljon skilsmässobarn under arton år i Sverige. Andelen barn som inte mår bra bara ökar, även om många trots allt klarar föräldrarnas separation bra. Forskning visar att skilsmässobarn har mer psykiska problem och presterar sämre i skolan. Men om föräldrarna har en respektfull relation efteråt har barnen förutsättningar att klara sig betydligt bättre.


Borde alla par gå på skilsmässokurs ifall man själv står där en dag? Nej, säger Maria Sundblom Lindberg bestämt. De problem som kan finnas med att behöva flytta mellan två hem verkar vara underordnade att man får vardagsföräldraskap med båda sina föräldrar, säger Malin Bergström psykolog och forskare, som arbetar med projektet Elvis vid CHESS som undersöker hur barn påverkas av att bo växelvis.


Det är även av vikt att förstå vad ett skilsmässobarn går igenom när föräldrarna skiljer sig och att det kan uppstå konflikter i hemmet samt vad dessa omständigheter kan få för konsekvenser för skilsmässobarnet. Eller att man inte känner sig riktigt hel, på något sätt. Känns lite så för mig. Många av de barn som kommer till PBU är skilsmässobarn.


Skilsmässobarn problem

En skilsmässa är en stor påfrestning för barnen och de mår dåligt, inte minst på grund av de nya familjebildningar som följer efter en skilsmässa, säger hon. Precis efter en separation kan det nästan kännas spännande - det blir något nytt. Mer än hälften av alla mammor går igenom en period av humörsvängningar och gråtmildhet kort efter förlossningen. Depression efter förlossningen är ett allvarligare problem som drabbar en av tio kvinnor. Det kan ofta vara en lättnad för dem om de får tala med någon utanför familjen om sina problem och känslor.


All information du behöver. Idag är det vanligt att barn har föräldrar som är skilda. I många fall fungerar det med varannan vecka men så finns det en uppdelning där en förälder har. Jag är själv skilsmässobarn och har ofta känt en viss osäkerhet och oförmåga att förbli i ett förhållande. Jag har aldrig haft problem att knyta an till kvinnor och mina många förhållanden, korta som de alla varit, har alla varit både trevliga och kärleksfulla.


Kartläggning visade därutöver att föräldrarna hade andra sociala problem. Problem med boendet för barnen efter en skilsmässa om man har gemensamma barn bör lösas så smidigt som möjligt för barnens skull. Undantaget är en mindre grupp yngre kvinnor med sämre mental hälsa och personliga resurser än de övriga i studien.


Judith Wallersteins teorier om skilsmässobarn och skilsmässans eventuella konsekvenser. Denna går ut på att skilsmässa är en riskfaktor, vilket innebär att skilsmässobarn är mer benägna att utveckla olika slags sociala och psykologiska problem i vuxen ålder än vad personer vars föräldrar lever ihop är. Och det är just barnen som många föräldrar oroar sig för när de står inför en separation. Sonja Rinne, 3 fick en rad diagnoser innan läkarna upptäckte att hennes. Barn i media Som tidigare nämnt vid ett flertal tillfällen har det varit svårt att finna forskning som behandlar just skilsmässobarn och deras föräldrar i media.


Danmark, Hol‑ land och USA ett av fem. Självklart är det en mer jämställd syn på föräldraskapet som ligger bakom. Men också det faktum att kvinnor i dag jobbar och att vi har en lagstiftning som underlät‑ tar spelar roll.


När en förälder inte vill träffa sitt barn är det ofta en stor sorg för barnet. Det är vanligt att barnet känner sig oälskat och längtar. Som förälder kan du hjälpa till genom att berätta att det aldrig handlar om att det är fel på barnet, och att det är personer som håller sig borta som har problem.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения