понедельник, 27 апреля 2020 г.

Ta ut pension vid 61 och fortsätta jobba

Find What Is Pension on MySimon. Search What Is Pension. Från januari det år du ska fylla så är skatten lägre både på pension och på arbetsinkomst. Det är alltså väldigt förmånligt att fortsätta jobba för den som vill och kan.


Efter års ålder betalas det fortfarande in pengar till din allmänna pension på den.

Närmar du dig pensionm och vill fortsätta jobba några år till, men inte riktigt lika mycket som tidigare? Eller är du några år yngre och känner dig lite sliten efter ett långt arbetsliv, och skulle vilja trappa ner? Då finns möjligheten att kombinera arbete med att samtidigt ta ut hela eller delar av din pension. Men tar du ut pension kan a-kassan påverkas om du blir arbetslös. Ta ut pension och fortsätta jobba.


Man slutar att tjäna in till pensionen när man börjar ta ut pension. Fel, du tjänar in pension hela livet. Så om du har förvärvsinkomst medan du tar ut pensionen , så tappas pensionskapitalet av samtidigt som det också fylls på.

Har du börjat ta ut pensionen måste du fortsätta. Ekonomiska nackdelar med att gå i pension vid 61. För varje år du jobbar över blir det med andra ord stor skillnad på din pensionsutbetalning.


Om du fortsätter att jobba så länge som till får du nästan procent högre pension per år jämfört med om du jobbar till 65. Glöm inte heller att vi blir äldre och äldre. Väljer du däremot att fortsätta jobba efter år och samtidigt ta ut pension är det ett helt annat läge, då är skatten betydligt lägre både på pension och på inkomst från arbete vilket framgår i tidigare tabell. Du fortsätter att tjäna in nya pensionsrätter till din allmänna pension om du fortsätter att arbeta även om du samtidigt tar ut pensionen. Tar du ut pension mellan -års ålder, kan din a-kassa påverkas negativt om du skulle bli arbetslös.


Kontakta därför din a-kassa innan du väljer att ta ut pension. Kan jag ta ut pension samtidigt som jag fortsätter jobba ? Du kan ta ut hela eller delar av den allmänna pensionen från och med den månad du fyller år. Då kan du välja att ta ut inkomstpension och premiepension tillsammans, eller var för sig. Vid års ålder går jag i hel pension och börjar jag ta ut min Tjänstepension, en del av den fram till jag fyller 75år och en del av den livsvarigt.


Samtidigt som jag tar ut pensionen mellan 63år och fyra månader och 67år tänkte jag jobba deltid. FRÅGA Jag tänker sluta jobba när jag är år. Ska jag vänta med att ta ut min pension tills jag fyller 65?


Jag kan dra ner på mina levnadskostnader, har ett arv jag kan ta av och kan dessutom leva på min mans lön.

Att din skatt när du jobbar OCH tar ut pension samtidigt inte äter upp en större del av pensionen mellan -än mellan 65-döden. Jag kontaktade Pensionsmyndigheten för att ta reda på hur det ser ut för en snittperson som börjar ta ut sin allmänna pension från år fast den jobbar vidare till år mot en person som jobbar fram till år och sedan tar ut sin pension. Kanske har denna frågeställning varit uppe förut men ställer ändå frågor. Jag har en tanke att ta ut pension vid år, men fortsätta arbeta.


Jag har de senaste tre åren varit sjukskriven under långa perioder pga av KOL. Nu flaggar både läkare och försäkringskassa att de vill att jag ansöker om sjukbidrag. För premiebestämd pension går det att tidigast göra uttag från års ålder. Så påverkas den allmänna pensionen av jobb och pension samtidigt.


Förmånsbestämd pension betalas ut livsvarigt. För den allmänna pensionen , den i det orange kuvertet, spelar det ingen roll om du jobbar eller inte. Du kan både ta ut full pension och jobba vidare som vanligt.


Det hjälper inte heller att stoppa uttagen av premiepensionen, i a-kassans ögon är man då fortfarande ”pensionär”. Tar du ut tjänstepension eller privat pension kan det vara svårt att stoppa uttagen. Så, om du vill ta ut någon del av pensionen medan du arbetar, kolla med A-kassan hur din ersättning påverkas.


Men min försäkringsmäklare har gett mig råd att dels ta ut lite allmän pension från år och från privata pensioner. Kristina Kamp varnar för att ta ut pension och fortsätta jobba , om syftet är att få ut kapitalet och försöka få bättre avkastning på det. Ett vanligt argument för att göra så, är att den pension som man väl fått ut också kan ärvas av de anhöriga.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения