вторник, 28 апреля 2020 г.

Traumatisk kris faser

Traumatisk kris faser

Alla reagerar olika i en kris men man kan ändå finna olika gemensamma steg som alla verkar genomgå. Man brukar säga att krisbearbetningen sker i fyra faser. När en mycket oväntad händelse inträffar kan man lätt uppleva en känsla av overklighet man tar inte riktigt in det som inträffat.


Att vara ensam i en krissituation är ofta mycket svårt. Fasen kan sträcka sig upp till ett år. Nyorientering − när såren är mer eller mindre läkta, obehagliga känslor och tankar har bearbetats och den drabbade kan gå vidare. Ett våldsoffer glömmer dock aldrig vad som hänt.


Identifiera en person i kris. Individen har lyckats bearbeta händelsen och tagit sig igenom krisen med stärkt självkänsla. En traumatisk kris behöver inte bli förödande.


Istället kan den leda till att man omvärderar vad som är väsentligt i livet och finner en väg ut som berikar det fortsatta livet. I denna del av rapporten vill jag först ge en definition på vad traumatisk kris är, vad som kan förorsaka den och hur den tidsmässigt kan upplevas för främst män. Jag försöker också utifrån mannens perspektiv förklara olika sätt att möta den traumatiska krisen och går igenom några av de vanligaste. Ibland är krisen svårare och man kan uppleva ett trauma, t. Kriserna kan komma vid t. Många upplever att de får en annan syn på livet.


För en del kan krisen leda till insikter som kan vara meningsfulla. Efter krisen kan vissa saker kännas viktigare än vad de gjorde innan krisen. Andra saker som du tyckte var viktiga innan krisen kan kännas mindre viktiga.


Traumatisk kris faser

Ibland kan krisen leda till andra psykiska besvär. Man håller då ifrån sig verkligheten och de besked man får. Människor reagerar på olika sätt i denna fas - en del kan skrika ut sin sorg, andra blir som förlamade. I de fall krisen börjat stegvis, kanske då en sjukdom utvecklats till ett gradvis värre tillstån märks inte chockfasen, utan många går vidare till nästa fas. Nu bearbetas betydelsen av vad som orsakat krisen , både i vaket tillstånd och i drömmen.


I denna fas är behovet att tala om vad som hänt som störst, och detta görs gång på gång. Att sätta ord på krisen är en del av bearbetningen. Om man fortfarande mår dåligt, om situationen är oförändrad eller har förvärrats inom en månad kan man ha drabbats av PTSD.


Vissa traumata kan för vissa specifikt vulnerabla personer återuppväcka tidigare traumata vilket medför att den aktuella krisen får en, för utomstående, oproportionerlig valör, så kallad överdeterminerad krisreaktion. Posttraumatiskt stressyndrom. Autismspektrumstörning, till följd av nedsatt stresstolerans. Utvecklings eller mognadskriser – kriser som sker i samband med människans utveckling. Traumatiska kriser – kriser som sker i samband med en omskakande och ofta oväntad företeelse.


Men det är nog inte alla som drabbas av en traumatisk kris. Jag tror en traumatisk kris kan vara väldigt jobbigt att gå igenom. Jag tror det är bra om man får mycket stöd från familjen och vänner att man pratar ut vad som har hänt och så.


En händelse är i sig inte traumatisk men upplevelsen och tolkningen av densamma definierar den som sådan. Om synen på omvärlden sätter hinder i vägen för människan att må bra behöver detta lyftas fram i ett terapeutiskt samtal. Varje kris innebär en risk, men krisen kan leda fram till fördjupad insikt och nya livsmöjligheter.


Källa: Existentiell psykologi. Vissa psykologer fokuserar mer på själva krisen.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения