вторник, 14 апреля 2020 г.

Vad är mobbning

Det är mobbning när någon flera gånger blir reta hota förlöjliga slagen eller kränkt. Mobbning kan vara elaka or viskningar, blickar och skratt. Eller om någon aldrig får vara med. Om ett barn blir mobbat måste det alltid tas på allvar.


Det kan också vara kränkningar som sker på nätet.

I skolan, förskolan och på fritids finns det en plan för hur personalen ska hantera mobbning. Ibland är mobbningen brottslig. Du behöver få hjälp om mobbningen inte slutar. Alla former av mobbning som har koppling till skolan måste utredas av dem som har ansvar för skolan, till exempel rektorn eller rektorns chef.


Det gäller även om det som har hänt inte inträffade på skolans område eller under skoltid. Det är alltid skolans uppgift att se till att kränkningarna slutar. Om till exempel konflikten är mellan fem kollegor och alla är med i samma fack, en kanske till och med är ombu så är det inte alls läge att gå till facket.

Det händer tyvärr att de är på förövarnas sida. Om du arbetar på en plats som är känd för att det brukar sluta illa är det i regel farligt att lyfta frågan. Kränkande behandling är ett uppträdande som kränker ett barns eller en elevs värdighet, utan att det är diskriminering enligt diskrimineringslagen.


Här hittar du definitioner och information om vad som gäller i arbetet mot kränkande behandling, mobbning och diskriminering i förskolan och skolan. Det ska vara klart vilka som får del av informationen och vad som händer. Vilken hjälp finns att få för den som är utsatt? Den kan ges av någon med rätt kompetens från personalavdelningen, företagshälsovår konsult eller motsvarande.


Det är viktigt att det sker snabbt och professionellt. Kollegor bör visa mod och bekräfta att han eller hon ser vad som pågår. Chefen har en viktig roll och ska återkommande klargöra för personalen att mobbning inte accepteras på arbetsplatsen. Genom att vara ute i verksamheten och träffa anställda är det lättare upptäcka mobbning.


Grundidén är att när ord står mot ord om mobbning kan man genom att undersöka anmälningen på ett systematiskt och genomtänkt sätt få korrekt fakta på bordet och ta reda på vad som egentligen har hänt. Människor som under lång tid blir utsatta för kränkande behandling får ofta dåligt stöd och hjälp från arbetskamrater, vänner, chefer. Enligt Margaretha Strandmark visar forskningsresultaten att för att förhindra mobbning på jobbet krävs det att arbetsplatser jobbar för att få en ökad medvetenhet om vad mobbning faktiskt är. Det har visat sig att när vi jobbat ute på arbetsplatser har det blivit mer öppet.


Mobbing är ett kamratförtryck som innebär en uteslutning ur en gemenskap.

Det är bra att skriva ned vad som hänt och när det hänt, inte minst för att handlingarna kan vara subtila och det är lätt att ifrågasätta sig själv när man utsätts för kränkande särbehandling. Det är den vanligaste frågan när det gäller mobbning. Vad beror mobbning på? Den är inte alldeles enkel och entydig att besvara. Beror mobbningen på mobbaren?


Hela skolans atmosfär? En sak är säker och det är att mobbning inte beror enbart på en av de nämnda faktorerna. Ett barn som mobbar kan också ha en brist på förståelse för vad mobbningen kan betyda för den som blir utsatt.


Ditt barn kanske inte tycker att det är så farligt, det är ju bara lite skoj. Alla vet att mobbning är destruktivt och förkastligt. Tack och lov visar undersökningar att arbete mot mobbning faktiskt fungerar.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения