вторник, 26 мая 2020 г.

Vad är psykisk ohälsa

Vad är psykisk ohälsa ? Psykisk ohälsa kan för många vara svårt att definiera vad det exakt innefattar. Folkhälsomyndighetens beskrivning tycker vi är mycket bra och kan läsas här nedan. Det här är en bild som visar hur begreppen överlappar varandra. Psykisk hälsa och psykisk ohälsa kan förekomma samtidigt.


Inom arbetslivet används begreppet arbetsrelaterad psykisk ohälsa.

Med rätt kunskap och insatser kan psykisk ohälsa i arbetslivet förebyggas. Ibland används begreppet för psykiska sjukdomar och störningar som det finns diagnos för. Den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat under de senaste decennierna. Och hur reagerar kroppen vid psykisk ohälsa ? Johan Fernström, psykiater och forskare, hjälper oss att förstå vad psykiatrin vet idag och hur morgondagens diagnostik och behandling kan komma att se ut.


Vi skiljer mellan psykisk och somatisk (kroppslig) ohälsa och psykiatrin är en egen specialitet inom sjukvården. Arv och miljö – vad vet vi? Det finns många olika orsaker till psykisk ohälsa.


Alla människor är olika känsliga för påfrestningar under livet.

En påfrestning kan vara stress, oro, ångest och sorg. Definitionerna av psykisk hälsa är mindre tydliga men de flesta är överens om att det är något annat än frånvaro av psykisk ohälsa. Uppdrag Psykisk Hälsa använder uttrycket som ett samlingsbegrepp för allt psykiskt illamående från lindriga psykiska tillstånd som lättare ångest och nedstämdhet till allvarliga tillstånd som schizofreni, bipolär sjukdom eller funktionsnedsättningar som autism och allvarlig ADHD.


Psykiska sjukdomar är ofta svåra att diagnostisera då uppfattningen kan skilja sig från person till person. Finns det någon definition av psykisk ohälsa , som ju är ett begrepp som används oerhört flitigt? Svaret är att det finns lite olika definitioner, men ingen etablera och jag tänkte ägna ett blogginlägg till att försöka reda ut begreppet psykisk ohälsa för den som undrar.


Vi har alla en kropp och ett psyke och att vårda dem båda är viktigt. Broschyren Våga tala om psykisk ohälsa ! Den tar upp vad psykisk ohälsa är , hur. De allra flesta som får besvär med psykisk ohälsa återhämtar sig med tiden.


Det är aldrig för sent att återhämta sig, oavsett om du har haft besvär under en längre eller en kortare period. Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att någon gång råka ut för en depression, och de senaste årens stora ökning av antalet långtidssjukskrivna kopplas också till största delen ihop med psykisk ohälsa. En psykisk sjukdom kan leda till psykiska funktionshinder. Det är en varaktig funktionsnedsättning som försvårar för. För att förbättra situationen för personer med psykisk ohälsa ska Socialstyrelsen bidra med kunskap, statistik och utvärdering.


Här har vi samlat information för dig som arbetar med psykisk ohälsa inom hälso- och sjukvård och omsorg. Din psykiska hälsa påverkar hur du ser på dig själv, ditt liv och andra människor i ditt liv. Den påverkar hur du hanterar stress, fattar beslut och relaterar till andra.


Avsikten är att sprida kunskap om psykisk ohälsa och sjukdom för att på så sätt minska fördomar och stigmatisering.

Med tanke på hur vanligt det är med psykisk sjukdom är det större sannolikhet att träffa på en person med psykiska besvär än att hamna i en situation där man får användning av sina kunskaper i fysisk livräddning. Min första tanke är att psykisk ohälsa är när man mår dåligt rent psykiskt men man behöver ju inte vara sjuk för det. Att prata öppet om psykisk ohälsa i stort (och om du har den sjukes tillåtelse, även om hens sjukdom) fungerar avdramatiserande och signalerar att du inte tycker att psykisk ohälsa är någonting att skämmas för. Mitt eget favorittips, oerhört underskattat. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är psykisk ohälsa ett av de snabbast växande hoten mot folkhälsan i världen, framför allt depressioner och ångestsjukdomar.


Symtom på psykisk ohälsa kan uppträda hos oss alla. Vår psykiska och sociala arbetsmiljö är lika viktig som den fysiska. Det är därför viktigt att inte osynliggöra mäns psykiska problem – vilket tyvärr ofta sker i den offentliga debatten, där man alltför ofta talar ensidigt om tjejers och kvinnors psykiska ohälsa. Värt att komma ihåg är att procent av alla självmord begås av män.


Man kan inte räkna med att bota sin psykiska ohälsa en gång för alla. Och det beror mycket på vad som händer på vägen tillbaka till arbetet, hur olika parter hanterar olika länkar i den långa kedjan som rehabilitering är.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения