понедельник, 29 июня 2020 г.

Tvångsgifte fakta

Många flickor gifts bort långt före puber­tet­en. UNICEF ar­betar för att för­ändra atti­tyder, på­verka lagar och se till att barnen får gå i skolan. Snabba fakta om barnäktenskap. Ungefär en femtedel av världens flickor är gifta. Flickor som ingår barnäktenskap tvingas ofta sluta skolan och riskerar att förbli fattiga.


Tvångsgifte fakta

Självklart en patetisk bortförklaring då detta med tvångsgifte varit uppe till debatt i många många år. Negin Amirekhtiar från Nationella kompetensteamet berättar att hedersrelaterat våld och förtryck aktualiseras särskilt under sommarlovet då risken är stor för till exempel tvångsgifte. Ja, att det gjorde att jag skrev ”Stjärnlösa nätter”.


Jag hoppas att många läser den och inser att tvångsgifte inte bara drabbar tjejer. Dessutom har pappa och jag börjat skriva en bok om hans uppväxt, så till slut kom vi närmare varandra. Det känns fantastiskt. Jo, hon är gift och har barn.


Tvångsgifte fakta

Ingen fader eller moder har makt att tvinga deras son eller dotter att gifta sig mot hans eller hennes vilja. Kvinnor mördas för att de gift sig med män de själva valt, för att de vägrat ingå tvångsgifte , för att de skilt sig från män som misshandlat dem, för att de flirtat, visat brist på lydnad eller för att de tillåtit sig själva att bli våldtagna. Dotter fick ultimatumet att gifta sig eller dö. Lunds tingsrätt meddelar domen i unika målet kring äktenskapstvång.


Pappan döms till fyra års fängelse. Tvångsgifte ska kunna ge fängelse. Den som tvingar någon att gifta sig ska kunna dömas till fängelse. Dom för tvångsgifte överklagas till Högsta domstolen.


Hovrätten fastställer domen mot en 43-årig Landskronabo som dömts till fängelse för att ha tvingat sin dotter att gifta sig. Domen kommer att överklagas till Högsta domstolen. Runtom i världen utsätts flickor än idag för samma typ av övergrepp som Lucia utsattes för. Lucia bröt mot förväntningarna och hävdade rätten till sin tro, sin kropp och sina egna val. Fakta : Socialtjänstens ansvar.


Socialtjänsten har ett övergripande ansvar för att barn och unga växer upp under trygga och goda förhållanden och har ett tydligt ansvar för att ge stöd och hjälp till dem som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Sverige, enligt regeringens dåvarande samordnare för våld i nära relationer, Carin Götblad. Av GP:s omfattande granskning i ämnet framgår att tvångsgifte sker långt ned i åldrarna, ibland före barnen nått tonåren. Vi tycker att detta är bra.


Enbart det faktum att det förflutit lång tid efter vigseln är inte tillräckligt för ett erkännande, inte heller det faktum att paret har barn eller att det finns en graviditet. Många unga flickor pressas till graviditet i syfte att få ett äktenskap erkänt. Förra året var tjejer mellan och år från Göteborg inskrivna på något av Gry-nings boenden runt om i landet av den anledningen. Julias försök att komma undan detta kan mycket lätt läsas som ett desperat drog-experiment. När vi börjar närma oss slutet på historien gör sig Romeo skyldig till ytterligare ett mord: denna gång på Julias friare Paris.


Men föräldrarna har det inte lika enkelt. De hade offrat allt för att ge sina barn en bättre framtid men känner i stället att de förlorar dem. Mamman försöker förgäves ta kontroll över barnen och pappans aggressivitet tar sig alltmer våldsamma uttryck. Till slut är skilsmässan ett faktum. Offrad för hederns skull av Sengül.


Sverige oroar sig ofta för sin livssituation när det gäller framtida val av livspartner.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения