понедельник, 7 декабря 2020 г.

Världens största jordbruk

Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris livsmedel. Man räknar med att till procent av världens utsläpp av växthusgaser kommer från jordbruk. USA är världens största exportör av jordbruksprodukter. Bördiga jordar, en hög mekaniseringsgrad och utbredd stordrift har lett till stora skördar.


Jordbruk bedrivs på ungefär hälften av landytan.

Brasilien är en av världens största jordbruksnationer och producerar mer kaffe, sockerrör och apelsiner än något annat land. Landet är också en ledande exportörer av sojabönor och kött, en utveckling som har bidragit till skövling av regnskog. I stora delar av tredje världen lever de flesta människor i självhushåll ( subsistensjordbruk), medan jordbruket i OECD-länderna är mekaniserat och sysselsätter ett. Det permanenta jordbruket har lett till den i särklass största ekologiska förändringen av jordens ekosystem. Kina har under de senaste tjugo åren gått från att ha relativt låga utsläpp till att bli världens största utsläppare av växthusgaser per år.


Kolkraften – klimatets enskilt största fiende. SkaberNäs är Nordens största lantbruk. Tekniken har förändrat arbetssättet.

Nu har man inlett årets skörd. De höga växthusgasutsläppen från produktionen av kött beror till största delen på att det går åt mycket mark för att producera foder. Metan och lustgas ger störst klimatpåverkan från jordbruket. Världens största gård till salu.


Ivolga, världens största växtodlingsproducent, är nu till salu med miljoner hektar åker i Ryssland och Kazakstan. Det är en stor satsning på kött som ligger bakom att Sveriges största gård Wapnö har ökat antalet nötkreatur mest de senaste fem åren, procent. Hela mitt tänk går ut på att man måste vara en stor primärproducent för att vara en småskalig livsmedelsproducent, säger Lennart Bengtsson.


En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna. Här i Sverige har vi kommit längre i den här utvecklingen om man jämför med U-länderna.


Hur ska världens jordbruk klara framtidens torka? Torka är en utmaning för jordbruket i stora delar av världen och den utmaningen kommer att bli allt större under de kommande decennierna. Ett backup-system för framtidens jordbruk. Det kan liknas vid ett agrart bankarkriv, etablerat i permafrost inuti fjället på 78:e breddgraden.


På Svalbard lagras säkerhetskopior av fröer från världens genbanker för framtidens livsmedelsproduktion. Om istället den tekniska ut­ vecklingen gör att marken mer än väl räcker så får en stor del av svenskt jordbruk svårt att konkurrera med baslivsmedel. Soja är en av världens största och viktigaste grödor för produktion av vegetabiliskt protein och olja.

Den har odlats i tusentals år i Asien och ger mer protein per hektar än andra stora grödor. På några få årtionden har temperaturen ökat globalt till följd av stigande halter av växthusgaser i atmosfären. Högre temperaturer innebär att jordbruket på många platser runt om i världen måste anpassas.


Det finns stor potential för det svenska jordbruket i framtiden om vi klarar av att hantera klimatförändringarna.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения