четверг, 3 декабря 2020 г.

Världens äldsta föderska

För månader sedan föddes dottern med kejsarsnitt och Rajo Devi blev världens äldsta förstföderska. Men det blev en förlossning med komplikationer. Rajo Devi drabbades av invärtes blödningar och hennes livmoder sprack. Hon berättar för The Sun att hon aldrig lyckats återhämta sig efter de komplicerade operationerna. Det har fått henne att för första gången känna av sin ålder, år.


Men hon ser inga problem i det. Hon får hjälp av sin svägerska Leonor. Men den höga åldern är spanska Carmela Bousada världens äldsta mamma.


Förvånansvärt nog fortgick hennes graviditet utan komplikationer och hon kunde förlösas på naturlig väg. Trots sin höga ålder kunde hon amma sin pojke utan problem i flera månader. Vid tiden för pojkens födelse var Daljinder år gammal.


Världens äldsta märkta vildfågel, Wisdom, lever och häckar än idag vid en ålder av år. Kondoren Thaao blev år gammal. Mbah Gotho från Indonesien sägs vara världens äldsta människa.


Vilken som egentligen är världens äldsta stad är mycket omtvistat och det finns inga exakta bevis för vilken av kandidaterna som faktiskt bebotts under längst tid. Jeriko, Damaskus, Byblos och Aleppo gör alla anspråk på titeln men arkeologiska utgrävningar tyder ändå på att det är den förstnämnda som är äldst. Ekebyhovseken, som är det volymmässigt största lövträdet i Sverige. Old Tjikko i Dalarna, som genetiskt är världens äldsta träd.


Så att hoppas på radikalt äldre träd än de nu funna är ingen idé i Sverige. Generellt lever kvinnor längre än män och därför domineras också listan av kvinnor, men längre ner kan du även se vem som är världens äldsta man. Du kan också se en lista över personer i världen som sägs vara eller varit äldre än världens äldsta människa, men som ej bekräftats av officiella källor.


Guinness World Records hävdar att världens äldsta hund var en australian cattledog vid namn Bluey. En flod är ett större vattendrag som flyter från högre till lägre höjder och oftast mynnar ut i ett hav - en viktig del av vattnets kretslopp. Har du koll på vilka som egentligen är världens längsta floder? En del källor hävdar att detta gamla träd ligger i Norge – fast trädet är densamma. Trädet ligger på Fulufjället i Dalarna och därmed väldigt nära Norge.


Världens äldsta föderska

Det rör sig om en pytteliten sten av mineralen Zirkon, som har nått en ålder av miljarder år. Museet håller samtidigt ett kalas för Zirkonen. Kärringen som varit ” världens äldsta människa” är inte längre äldst. Hon blev av med rekordinnehavet den juni då ändrade Skatteverket henne ålder med år! Normalt är det endast genom att gå hädan som en ålderspresident kan mista sin titel.


Fès har genomgått en omfattande renovering, och väntas snart slå upp dörrarna för besökare. Allt för många hoppas att en kvist ska ge dem evigt. Kr men den äldsta vägen är fortfarande i bruk och ligger i Italien.


Via Appia går mellan Rom och Brindisi, och kan dateras till år 3f. Business Insider ser en röd tråd i det att många av världens äldsta företag handlat om att tillgodose mänskliga behov som mat, alkohol och i värsta fall kanske även våld. Jag har ofta fått frågan vilken som är världens äldsta bevarade bok. Frågan är notoriskt svår att besvara eftersom det kräver att vi är överens om definitionen av ”bok”. Skall papyrusrullar räknas dit?


Eller skall vi reservera termen för böcker såsom de ser ut idag, det vill säga det som på latin kallas codex?

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения