вторник, 1 декабря 2020 г.

Varför bodelning under äktenskap

Varför bodelning under äktenskap

Under ett äktenskap kan makarna, av något skäl, vilja dela upp sina tillgångar och få klarlagt i vem av makarna som äger vad. Bodelning under äktenskap benämns ofta som äktenskapsbodelning. För att kunna göra en bodelning under äktenskap så krävs det att makarna är överens om att en bodelning skall göras samt hur egendomen skall fördelas dem emellan.


Varför bodelning under äktenskap

I det senare fallet kallas det för bodelning under pågående äktenskap. Man kan ju fråga sig varför man vill göra en bodelning medan faktiskt är gift och kanske inte alls har några planer på en separation. Det kan finnas flera anledningar till detta. Från bodelningen under bestående äktenskap fram till bodelningen vid den eventuella skilsmässan, har den dyra tavlan ökat i värde till 400k, medan all annan egendom är värd densamma.


När nu en riktig bodelning ska förrättas läggs egendomens värde ihop och delas på två, dvs. En bodelning kan göras även om makarna inte vill skilja sig. Ett vanligt förekommande synonymt begrepp är bodelning inom äktenskapet. Skälet och typen av bodelning avgör vissa praktiska saker. Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten.


Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket. Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket. Varför göra en bodelning under bestående äktenskap ? När makar gör en bodelning under bestående äktenskap är syftet att genomföra någon form av förmögenhetsöverföring sinsemellan. Ibland kan det dock vara så enkelt att makarna vill klargöra hur deras ägande av giftorättsgodset ser ut dem emellan.


Generellt sett är förfarandet enklare om det görs genom upprättandet av ett gåvobrev. Makarna har äganderätt till sin egendom och svarar för sina skulder i ett äktenskap. Vill två makar förändra äganderätten av sina tillgångar under äktenskapet kan detta alltså göras genom en bodelning. Oavsett om ni bodelar för att ni ska skiljas eller under äktenskapet , kan ni själva välja om ni vill registrera bodelningshandlingen hos Skatteverket eller inte. Det beror på att en bodelning under äktenskapet endast kan genomföras om båda makarna är överens om att dela.


Det kallas då bodelning under bestående äktenskap. Den make som vill bodela under äktenskapet har inga möjligheter att tvinga den motvilliga maken att medverka i delningen. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Skatteverket fördela sin egendom genom bodelning under äktenskapet utan att något mål om äktenskapsskillnad pågår.


En anledning till äktenskapsförord kan vara att den ena parten går in äktenskapet med betydligt större tillgångar som personen byggt upp under lång ti kanske genom att ha ett framgångsrikt företag, som personen inte vill ska bli en del av bodelningen. Antingen registrerar du en gåva eller så anmäler du en bodelning. Eftersom du nämner bodelning så utgår vi ifrån att det är detta du är intresserad av att göra. Enligt kap § st Äktenskapsbalken kan en bodelning äga rum under pågående äktenskap. Högsta domstolen har inte slagit fast exakt hur lång tid du kan vänta innan rätten att begära bodelning går förlorad.


Vad jag förstår är din make den förmögnare av er två och då kan överföringen av en del av hans förmögenhet ske via en så kallad bodelning under bestående äktenskap vara ett alternativ. Men även en gåva från din makes sida kan komma ifråga. Det finns många olika skäl till varför makarna vill genomföra en bodelning i ett harmoniskt äktenskap.


Nu när arvs- och gåvoskatten är ett minne blott behöver man inte längre göra bodelning för att undvika eller lindra följderna av dessa skattepålagor. Det går att skriva flera äktenskapsförord under ert giftermål. För att det ska gälla måste det vara skriftligt och registreras hos Skatteverket. Sharon Lavie rekommenderar dig att skriva ett.


Innebörden av ett äktenskapsförord - Varför upprätta ett? Andra namn på dokumentet: Bodelningsanmälan, Anmälan bodelning , Anmälan om bodelning , Bouppdelning under äktenskap , Anmälan om bouppdelning Land: Sverige. Hur går man till väga vid en bodelning under äktenskapet ? Vill ni göra en bodelning under bestående äktenskap måste ni först anmäla detta till Skatteverket.


Då er anmälan är registrerad kan ni förrätta bodelningen , dvs fördela egendomen såsom ni har kommit överens om samt underteckna bodelningsavtalet. Vid bodelning kan även reglerna om öppen eller dold samäganderätt vara tillämpliga. Makar kan vara samägare till viss egendom, till exempel den gemensamma bostaden.


För makar finns det möjlighet att genomföra en bodelning även under ett bestående äktenskap. Detta för att klarlägga vem av makarna som äger vad. En viktig skillnad mellan att vara gift och sambo är giftorätten som innebär att ni har rätt till hälften av värdet på alla era gemensamma tillgångar vid en bodelning efter avdrag för skulder – även det ni äger sedan innan äktenskapet.


I ett äktenskapsförord kan ni avtala bort hela eller delar av giftorätten.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения