вторник, 17 марта 2020 г.

Vithaj attack

På grund av storlek och födoval är vithajen potentiellt farlig även för människan och vithajen hör till de hajar som står för flest allvarliga attacker. Sannolikheten att bli biten av en vithaj är dock liten, och människans fruktan för hajar står inte i relation till antalet hajattacker. I Medelhavet kan vi till exempel mycket väl riskera att stöta på vithaj. Vi skal dock långt längre söderut för att möta de andra människoätande hajarna, tigerhajen och tjurhajen.


De senaste åren har det flera gånger observerats en stor vithaj runt Skottlands och Englands sydkust. Ett ovanligt ställe för en vithaj.

Därmed är det större risk att dödas av en flygande champagnekork (dödsfall om året) än av en hungrig vithaj. Den fångades in utanför Cojimar, Kuba. Med tanke på att en vithaj i snitt blir mellan 5-meter lång bör detta ses som något extraordinärt.


Trots att en vithaj fångats in på över sex meter är den inte havets största haj. Två kvinnliga kajakpaddlare befann sig mitt bland en flock sälar när de plötsligt blev attackerade av en haj. Den välte båten och bet hål i kajakerna. Attacken är långt ifrån den första och flera personer har de senaste åren fått sätta livet till på grund av de fruktade hajarna.


Majoriteten av de som angrips av vithajen överlever.

Risken att bli dödad av en vithaj är därför mycket låg även om man har den otroligt osannolika oturen att angripas. Många svenskar undrar om det finns vithaj i Medelhavet. En del är medvetna om vithajens förekomst och vill veta mer.


I denna kortfilm introduceras fakta om vithajens närvaro utanför Greklan Turkiet, Spanien, Italien och andra platser i Medelhavet. Motsvarande i spanska vatten är attacker , varav sju med dödlig utgång. I kroatiska vatten var det attacker , varav tolv med dödlig utgång, och i grekiska vatten attacker , varav med dödlig utgång. Vithaj har synts till i området den senaste veckan.


Det är ännu inte klarlagt vilken typ av haj som attackerade flickan, men enligt Shark Smart WA, en myndighetssajt som försöker lokalisera var hajar befinner sig, har en ”medelstor” vithaj synts till i området två gånger den senaste veckan. En 24-årig surfare dödades av en vithaj utanför Australiens västkust på lördagsmorgonen, enligt den lokala polisen. Det är den femte dödliga attacken i området på bara tolv månader. Mannen surfade med en vän nära Wedge Islan norr om Perth, då han blev allvarligt biten av hajen. Vithajar står för de allra flesta av attackerna i regionen.


En anledning till att dessa attacker äger rum längs stränderna i Kalifornien är på grund av förekomsten av miljontals små fiskar som hajarna livnär sig på. Bland annat har vithaj observerats vid några tillfällen, enligt BBC. Däremot är det ovanligt att hajar närmar sig stränder och badande människor, vilket hände utanför Barcelona på tisdagseftermiddagen.


De lokala myndigheterna förbjöd folk att simma i havet efter observationer av tre hajar i badvattnet. När ett filmteam från -kanalen MaxAnimal ska filma en vithaj börjar den helt sonika tugga i sig deras båt. För hajen visar inte bara upp sig på nära håll.

En vithaj kan ha en riddare i full rustning i magen, och valhajen har hud som grovt sandpapper. Hajar är fascinerande djur och de bara fortsätter överraska. Några dagar senare fångades och dödades en drygt fyra meter lång vithaj i området, men man tog aldrig reda på om det var samma haj som angripit surfaren. Omedelbart efter söndagens attack mot den kvinnliga dykaren beslutade man att stänga stränderna omkring Perth för bad och andra vattenaktiviteter. En hajattack är då en haj gör en attack mot en människa.


Vanligtvis blir man bara skada men ibland kan människor till och med bli dödade. På Solana Beach, som ligger alldeles intill ett särskilt hajrikt område, finns det gott om sälar. Antagligen var det de som en dag förra året lockade en stor vithaj in till stranden.


En 66-årig man som tog sin morgonsimtur hade otur som var där på samma gång, och han dog av skadorna han fick när hajen bet honom.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения