På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Jag har i min praktiska verksamhet många gånger stött på missförstånd gällande innebörden av enskild egendom i äktenskapet och vilken betydelse det får vid bodelning i samband med arv och äktenskapsskillnad. Egendomen blir enskild antingen genom äktenskapsföror genom föreskrift i gåvobrev eller testamente. Vad händer med enskild egendom när någon dör? Det finns många missförstånd om vilken betydelse det har i samband med skilsmässa och dödsfall.
Här försöker vi reda ut begreppen kring enskild egendom och arv vid ett dödsfall.
Det finns olika sätt att göra så att viss egendom blir enskild egendom. Enskild egendom spelar bara roll vid bodelningen och inte vid fördelningen av arvet. Det finns dock ett undantag från denna rätt för efterlevande make att ärva.
Det gäller när den avlidne har barn som inte är den efterlevande makens barn. Att arvingarna ärver egendomen som enskild egendom innebär att denna inte kommer att ingå i en bodelning om arvingen skiljer sig eller avlider. Genom att skriva ett testamente, i vilket du föreskriver att egendomen ska ärvas som enskild egendom , gör du vad du kan för att det arv som du efterlämnar kommer att stanna “inom släkten”.
Vid en gåva från någon annan än den andra maken om det står i gåvohandlingen att egendomen som personen får i gåva ska vara enskild. Makar ärver varandra, varför efterlevande make får all egendom , även den avlidnes eventuella enskilda egendom. Man kan inte testamentera bort laglotten och heller inte den egendom som man fått i arv efter den avlidne maken.
Vid skilsmässa ingår den inte i bodelningen. Det som inte stämmer är att enskild egendom går att göra om till giftorättsgods genom äktenskapsföror det går inte! Vi min fru och jag önskar skriva ett testamente om enskild egendom för att försäkra oss om att våra egendomar tillhör våra barn och inga andra, efter det att vi bägge har gått bort. Kan ni skicka en dylik mall? Att egendom är enskild påverkar inte rätten att ärva sin avlidne make.
Den enskilda egendomen ingår, till skillnad från giftorättsgods, inte i bodelningen vid skilsmässa eller den ena partens dödsfall, om inte den ägande parten går med på. För att egendom ska utgöra enskild egendom kan det antingen ha tillkommit genom äktenskapsförord som är ett avtal mellan två makar om att viss egendom ska vara enskild egendom. Det kan också ha bestämts av en tredje person som genom gåva eller testamente har tillskrivit en annan person egendom med villkor om att den egendomen ska vara den personens enskilda egendom. Räntor, hyresintäkter och andra intäkter som den enskilda egendomen inbringar räknas som avkastning av enskild egendom. Avkastning av enskild egendom.
Huvudregeln är att avkastning av enskild egendom är giftorättsgods. Om testatorn vill att även avkastningen skall vara enskild egendom måste denne förordna om detta i testamentet. När du erhållit egendom i gåva eller arv utan föreskrift om enskild egendom går det bra att i efterhand förordna om att du vill att gåvan eller arvet ska utgöra din enskilda egendom vid en eventuell bodelning. Arv kan både ingå eller lämnas utanför bodelningen vid en skilsmässa.
Svaret på hur man ska se på arvet beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Vid en skilsmässa ska som huvudregel all egendom (så kallat giftorättsgods) delas lika mellan makarna. Sammanfattningsvis innebär detta att den efterlevande maken som huvudregel ärver all egendom som först avlidne efterlämnar, såväl giftorättsgods som enskild egendom , men med begränsningen att hen inte får testamentera bort egendomen som disponeras med ”fri förfoganderätt” vid sitt eget frånfälle. Får en make en gåva där det i gåvovillkoren anges att gåvan ska vara enskild egendom blir gåvan enskild egendom.
Villkoren måste ges i samband med att gåvan ges.
Finns det inte några villkor om att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom blir egendomen giftorättsgods.
Комментариев нет:
Отправить комментарий