среда, 21 июня 2017 г.

Barn som utsätts för våld

Att se sin förälder bli slagen kan vidare ses som en form av psykisk misshandel, som för de flesta barn har mycket allvarliga konsekvenser. Att som barn tvingas bevittna våld i hemmet inräknas i definitionen av våld mot barn enligt barnkonventionens artikel (16). Det har dessutom kunnat visas att barn som har bevittnat våld i hemmet drabbas av samma konsekvenser som de barn som utsätts för direkt våld (17). När ett barn utsätts för våld och kränkningar hemma av sina föräldrar eller andra omsorgspersoner kan det både handla om våld som bestraffning, våld i uppfostrande syfte eller våld i affekt.


Alla former av våld mot barn är olagliga. Att hota, skrämmas, kalla barnet för saker som det upplever kränkande och sårande, att ständigt kritisera eller avvisa är exempel på psykisk misshandel. Våld kan också vara psykiskt. Fysiska övergrepp är en av flera handlingar som innebär att barn utsätts för kränkningar och våld.


Detta avspeglas i olika definitioner av utsatthet och misshandel. Målet med uppsatsen är att ta reda på vilken hjälp socialtjänsten i en vald kommun kan bistå med för barn som bevittnar eller själv utsätts för våld. Med hjälp av en fokusgruppsintervju med fyra stycken socialsekreterare har vi försökt skapa en bild av. Möjliga konsekvenser, i form av t. Slutligen beskrivs även att en ökad risk att utsätta andra för våld i vuxen ålder existerar för de barn som utsätts för våld i sin barndom. Det måste finnas förebyggande insatser för att förhindra att barn utsätts för våld samt ett välutvecklat socialt skyddsnät inom såväl rättsväsende som socialtjänst.


Barnahus - anpassat stöd till barn som utsatts för brott. Vi arbetar också för att stärka barnets ställning i rättsprocessen. Kunskap behövs om vilka insatser som är effektiva för familjer där barn och unga utsätts för våld och försummelse. I stället för att säga att barnet bevittnar våld talar man i högre utsträckning om att de upplever våld.


Detta sätter barnet och barnets perspektiv på våldet i centrum. Enligt vissa forskare kan det vara psykiskt mer skadligt för ett barn att uppleva våld i familjen än att själv utsättas för våld. Studier har visat att barn som. SoL framgår att socialnämnden särskilt ska beakta att barn som har bevittnat våld eller andra övergrepp av eller mot närstående är brottsoffer, och kan vara i behov av stöd och hjälp. Forskningen går alltmer mot att använda sig av begreppet upplevt våld.


Barn som utsätts för våld

Det kan vara allt från ett ärende till fem varje vecka, och det är ju inte alla barn utan bara en del av de som blir utsatta, säger hon. Nu finns en Barnskyddsteam på Skånes universitetssjukhus som ska stärka arbete med barn som far illa. Kristina Nordell menar att det. Stöd och behandling för barn som utsatts för sexuella övergrepp och fysiskt våld.


Stiftelsen Allmänna Barnhuset har tagit fram en modell som bidrar till att fler barn som utsatts för fysiskt våld eller sexuella övergrepp ska få möjlighet till stöd och behandling – oavsett var i landet de bor. Någon annan, till exempel ett barn , som har sett våldet eller är orolig för din säkerhet kan också få reaktioner. Kom ihåg att det inte är något konstigt att reagera på svåra situationer. Det är individuellt hur du reagerar, men det finns känslor som många känner igen sig i, särskilt om du varit utsatt för upprepat våld. Av de barn som inte hade missbruk i familjen uppgav procent att de varit utsatta för någon form av våld.


Barn som utsätts för våld

Om det fanns missbruk i familjen hade procent av barnen varit utsatta för våld. Av dessa barn hade procent utsatts för tre eller fler typer av misshandel. Trots att samhället har ett ansvar för att skydda barn från våld , är det flera barn som utsätts för våld utan att någon upptäcker det. De kan också skadas om de ser en förälder bli hotad och slagen.


Barn och unga som lever med våld. Det är vanligt att våldet förminskas och förnekas både av den som slår och den som blir slagen. Men barn hör, ser och känner.


Barn som utsätts för våld

Rädslan och oron för våldet påverkar barnets hälsa direkt. Det är socialtjänsten som har ansvar för att skydda kvinnor och barn från våld. Men det saknas grundläggande kunskaper i landets socialtjänster. De skriver om ”bråk” och ”konflikter” i familjen i sina.


Många handläggare ser inte våldet. Barnaga är förvisso olagligt i Sverige sedan år tillbaka, men trots det inte alltid straffbart, vilket Unicef vill se ändring på. För att bättre kunna förebygga våldet behövs mer kunskap om faktorer under en individs uppväxt som ökar risken att utsättas för eller att utöva våld i en nära relation i vuxen ålder.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения