Hellre bra lån än dåliga skulder - Ansök idag! Om någon av makarna fått egendom i exempelvis gåva eller arv med en föreskrift att egendomen ska utgöra enskild egendom ska denna egendom inte ingå i bodelningen , se kap § ÄktB. Vardera maken får vid en bodelning avräkna sina skulder från sitt giftorättsgods, se kap § ÄktB. Skulder vid bodelning – Vid bodelning har en make rätt att från sitt giftorättsgods dra av de skulder han eller hon hade den dagen då ansökan om skilsmässa lämnades in till tingsrätten.
Det finns inget krav på att en skuld måste vara direkt kopplad till giftorättsgodset.
Först om inte full täckning av skulden kan ske från den enskilda egendomen dras den överstigande delen av från giftorättsgodset. En liknande regel återfinns i § sambolagen. Båda får behålla så mycket av sina tillgångar som den har i skulder innan det läggs ihop, alltså dras värdet av skulden av från värdet av tillgångarna. Denna regel gäller inte skulder som hänger ihop med egendom som är enskild utan endast skulder som hänför sig till sådan egendom som ska tas med i bodelningen (giftorättsgods).
De kostnader som lagts på gemensamma renoveringar har ingen betydelse för bodelningen. Inte heller köpeskillingen påverkar bodelningens utgång. Makarnas skulder ska ingå vid.
Detta kallas skuldavräkning och görs både i bodelning med anledning av skilsmässa och upplösning av samboskap. Om du alltså har skulder som överstiger din egen totala förmögenhet så ska inte någonting alls av din egendom ingå i bodelningen. Skulder ingår alltså inte i bodelningen , utan var make svarar för sina egna skulder.
Som jag förstått det spelar det ingen roll att bostaden köptes innan ni gifte er. Har ni skaffat bostaden tillsammans bör det räknas som giftorättsgods, det vill säga gemensam egendom och inte enskild egendom , vid bodelning. När ni gör bodelning räknas först skulder bort från giftorättsgodset. Enskild egendom undantas samt, i skälig omfattning, egendom som uteslutande används för personligt bruk. B 11:säger att makarnas andelar i boet ska beräknas.
Enligt ÄktB 11:ska, när andelsberäkningen är gjor vardera make avräkna eventuella skulder från sitt eget giftorättsgods, under förutsättningen att skulden härrör till giftorättsgodset. Vad gäller bostaden har du tyvärr ingen möjlighet att hålla din halva av bostaden utanför bodelning , om inte din man går med på det. Om ni inte skrivit äktenskapsförord om att din halva är enskild egendom utgör den giftorättsgods och ska därför ingå i bodelningen , 10:Äktenskapsbalken (ÄktB). Finns det enskild egendom ska denna inte ingå i bodelningen. Egendom som träder istället för enskild egendom.
Har enskild egendom ersatts av annan egendom är den nya egendom enligt huvudregeln också enskild egendom. Som exempel kan nämnas att en make fått en bil i gåva med villkor att den ska vara makens enskilda egendom. Skulle maken därefter sälja bilen blir de pengar som han får vid.
Om det finns enskild egendom genom äktenskapsföror testamente eller gåvobrev ingår inte detta i bodelningen. Privat pensionsförsäkring. Om ni är överens kan ni göra undantag från denna regel.
Bodelningen mynnar ut i att den gemensamma egendomen fördelas och att bodelningsavtal ingås mellan parterna. Initialt görs det en utredning av var parts tillgångar och skulder. Den egendom som maken har kvar efter avräkning för skulden utgör den makens nettoegendom.
Det är detta belopp som maken “tar med sig” in i bodelningen. Det finns dock ett undantag för skulder som är förenade med särskild förmånsrätt i makens enskilda egendom. Sådana skulder ska i första hand räknas av mot den enskilda. Man kan genom äktenskapsförord avtala om att viss egendom eller all egendom inte ska ingå i bodelningen.
Man kan även ha fått en gåva eller ett arv som getts med villkoret att egendomen ska vara enskild. I dessa fall blir egendomen vad man inom juridiken kallar just enskild egendom. Det är den egendom som makarna, eller en av dem, äger och som inte är enskild egendom enligt äktenskapsförord eller förbehåll i gåva eller testamente. Men även enskild egendom kan ingå i bodelningen ifall makarna kommit överens om det. Om det behövs ska en bouppteckning göras för att fastställa vilken egendom makarna har.
Kan man välja att dela enskild egendom om man vill? Ja, det går bra om egendomen är enskild via äktenskapsförord och så länge makarna är överens. Om egendomen är enskild via gåvobrev eller testamente går det dock som huvudregel inte.
Комментариев нет:
Отправить комментарий