понедельник, 16 апреля 2018 г.

Fattiga barn sverige

Vi hjälper dem som behöver en sovplats, en varm jacka, en måltid och omtanke. Varje dag möter vi människor i hemlöshet. Du kan göra skillnad för hemlöshet. Förändra framtiden för en flicka.


Bli fadder genom ActionAid idag! Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension.

Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Barnfattigdom i Sverige handlar sällan om att barn får gå hungriga och frysa för att deras föräldrar inte har råd att köpa mat och kläder. Ofta handlar det i stället om att barn i familjer som lever i ekonomisk utsatthet är mindre delaktiga i samhället, tenderar att ha sämre betyg i skolan, oftare lever under osäkra boendeförhållanden och saknar en känsla av att kunna.


Barn som är fattiga riskerar att hamna i en negativ spiral som varar livet ut. När det handlar om fattigdom bland barn är det extra viktigt att tänka bortom faktorer som låg inkomst eller låga nivåer av konsumtion. För barn är fattigdom förhållanden som hämmar deras fysiska, intellektuella och känslomässiga utveckling.


I år har Statistiska Centralbyrån (SCB), för första gången, undersökt hur många barn i Sverige som lever i fattiga familjer. Nära tre procent av Sveriges barn bor i familjer som under lång tid haft svårt att betala det nödvändigaste.

Enligt Rädda barnen finns det en kvarts miljon fattiga barn i Sverige. Men när Uppdrag granskning synar barnfattigdomen framträder en annan bild. Alla de tre största barnrättsorganisationerna i Sverige , Bris, Majblomman och Rädda barnen ger kraftigt vinklade siffror i sina kampanjer. Det finns flera internationella definitioner av fattigdom, men definitionerna är inte alltid användbara för Sverige.


Med barn som lever i fattigdom menar Stockholms Stadsmission barn vars föräldrar regelbundet är i behov av akut ekonomiskt stöd för att kunna ombesörja familjens basbehov, som mat, hyra och el. Vi menar också barn som. Att ha låg ekonomisk standard är således nödvändigtvis inte detsamma som att vara fattig.


Det här relativa inkomstmåttet används dock ofta av olika aktörer både i Sverige och övriga EU för att beskriva andelen fattiga i befolkningen till exempel bland barn eller pensionärer. Resultatet är lika nedslående det. Barn och fattigdom är en ickefråga, men inte för de fattiga barn vars liv begränsas av ekonomin. Det är partiledaren för Vänsterpartiet, Lars Ohly som svarar.


Och han verkar upprörd. Han skriver: ”Hej Kristian, det är klart att det finns fattiga barn i Sverige – och antalet ökar. För visst finns det även många rika barn som har det väldigt bra i Sverige. Det här är barn i familjer som har mer än dubbelt så mycket i inkomst jämfört med median­inkomsten.


Det är inte de rika barnens fel att det finns fattiga barn. Cancerfonden, UNICEF, Läkare utan gränser, Rädda barnen , Röda korset, Hjärt och Lungfonden, SOS Barnbyar, Frälsningsarmén, Svenska Kyrkan samt Plan Sverige.

Att hitta alla hjälporganisationer verksamma i Sverige är inte det lättaste. Men här kommer en diger lista på de flesta! Alla säger att de sätter människan i. Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.


Samhällsdebatten har väckt ett intresse och frågor hos oss om hur barnens situation ser ut. Syftet vi har med vår uppsats handlar utifrån detta samhällsproblem, som barnfattigdom i Sverige utgör. Vi vill rikta våra blickar på barnen som lever mitt i den verkligheten. Andelen relativt fattiga barn i Sverige och stora delar av den rika världen ökar, enligt en ny FN-rapport. Viktigaste orsak är hur fördelningspolitiken sköts.


Till fattiga barn i den rika världen räknar rapportförfattarna dem som bor i familjer med mindre än hälften av det nationella genomsnittet i inkomst. Men liksom tidigare barnfattigdomsrapporter från Rädda Barnen visat, löper barn som lever med en ensamstående förälder eller har utländsk bakgrun avsevärt större risk att drabbas av ekonomisk utsatthet än andra barn i Sverige. Avståndet mellan barn tillhörande dessa grupper och de barn som har en bättre levnadsstandard har ökat. Gatu­ barnen riskerar vål över­grepp och människo­handel, främst på grund av fattig ­dom.


UNICEF arbetar lång­sik­tigt för att ge barnen ett bättre liv. Det går bra för Sverige , och vi borde inte ha fattiga barn. Det hade kunnat vara argument nog för ett högre barnbidrag. Men höjningen har också en politisk, pedagogisk och social poäng.


Barnbidrag är generell välfärdspolitik. Alla barn har rätt att få det, utan behovsprövning eller hänsyn till inkomstbortfall.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения