FAKTAARTIKEL OM KÖNSKORRIGERING : För att komma till en könsidentitetsmottagning behövs remiss från en psykiater. Processen är indelad i olika faser och hela processen tar vanligtvis 2-år. Fas Fas börjar med en ordentlig utredning som tar ungefär ett år.
Den sökande får träffa ett team bestående av läkare, psykolog och socionom. Socialstyrelsen ska analysera om åldersgränsen för kirurgiska ingrepp vid könsdysfori ska sänkas till år i vissa fall. Ett lagförslag som redan kritiserats av lagrådet.
Könskorrigering är irreversibelt, hormonbehandling har också irreversibla konsekvenser, till exempel mörkare röst för en kvinna som blir man, och dessutom svåra biverkningar. Ett så dramatiskt ingrepp ska självklart inte ske förrän hjärnan är helt utvecklad och personen fullt beslutskapabel. Utredningsperioden syftar även till att ge patienten tid att fundera över sin identitet och förankra sina planer hos närstående, vänner, skola och arbetsplats. Målsättningen är att personen ska vara väl informerad om vad en framtida könskorrigering innebär. Stödsamtal erbjuds till alla i patientens närhet under hela processen.
Sänkt åldersgräns för könskorrigering utreds igen Regeringens förslag att sänka åldersgränsen för kirurgiska ingrepp vid könsdysfori från till år fick hård kritik i lagrådet. Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att återigen utreda frågan. Det finns ingen nedre åldersgräns för när du kan få remiss för könsutredning.
Om du är under år ställs remissen till ett team som tar emot barn och unga. Teamet brukar inte inleda en könsutredning förrän personen det gäller närmar sig puberteten, men det finns ingenting som hindrar att du tar kontakt med utredningsteam tidigare än så. Prata anonymt med rådgivare och andra ungdomar för att hitta svar på dina problem och frågor. Läs mer om forum för ungdomar på Ungdomar.
Lagen kräver att den som på grund av transsexualism ansöker om könskorrigering ska vara minst år gammal och måste ha bott i landet minst ett år, för att kunna ges tillstånd till ny juridisk könstillhörighet och könskorrigerande kirurgiska ingrepp. Att sänka åldersgränsen för könskorrigerande behandling till år är viktigt, när läkare bedömer att det är medicinskt lämpligt. Vi kan inte gardera oss mot felbehandlingar genom att helt låta bli att behandla allvarliga tillstånd”, skriver Lukas Romson.
Markus Wiechel har frågat mig om det är min och regeringens uppfattning att en 15-åring är mer mogen att fatta beslut om att korrigera sitt kön än att exempelvis köra bil, köpa folköl eller gifta sig. Frågeställaren undrar också vad jag och regeringen baserar vårt ställningstagande på. På senare tid har dock regeringen aviserat viljan att sänka åldersgränsen för könskorrigering från år till år, något som också med rätta är kraftigt ifrågasatt – inte minst efter Uppdrag gransknings senaste avsnitt.
Här samlar vi alla artiklar om Könskorrigering. Fler artiklar hittar du i följande artikelserier: Könsdysfori, Ledare kolumnister och Ledarredaktionen. Andra ämnen som ofta förekommer i artiklar om Könskorrigering är: Könsdysfori, Transfrågor, Hbtq och Christopher Gillberg. Lukas, 3 om att vara soldat och brandman – efter en könskorrigering I flera år höll Lukas Svärd sin könskorrigering hemlig på sina jobb som brandman och soldat. Det är the good ol’ snip snip som gäller vid könskorrigering.
Den som vill genomgå en sådan måste alltså steriliseras, eller redan vara ”fortplantningsoduglig”. Personen måste även vara ogift och får heller inte frysa ner ägg eller spermier. Allt för att slippa att karnevalsfolk som gravida män lever i helig tvåsamhet.
Men nehe ingen vågar redovisa sin röst så då får väl jag göra det då. Utredningens uppdrag har varit att utreda om åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet bör ändras. Utredningens kartläggning och analys av könstillhörighetslagen visar hur den juridiska delen och den medicinska delen i processen att ändra juridiskt kön fortsatt är tätt sammankopplade, trots att steriliseringskravet för ändrad könstillhörighet har avskaffats.
Комментариев нет:
Отправить комментарий