понедельник, 22 января 2018 г.

Barns rätt att välja boende vid skilsmässa

Din bokning bekräftas på en gång! Snabbt och enkelt att använda. Läs riktiga recensioner - boka nu! Enkel och säker bokning online. Fina erbjudanden på hotell i hela världen.

Att lösa boende frågan är inte alltid lätt. Oavsett hur ni väljer att lösa den så kan barnet dock bara vara folkbokfört på en adress, dvs ha en postadress till barnet. Den lokala skattemyndigheten avgör med hjälp av folkbokföringslagen hos vem av er som barnet ska vara skrivet. Barn har rätt att umgås med båda sina föräldrar. Det kallas för rätt till umgänge.


Föräldrarna har ett gemensamt ansvar för att barnet får träffa den förälder som hen inte bor med. Umgänge kan också ske via till exempel telefon, skype, brev eller sms.

En förälder har inte någon absolut rätt till umgänge med sitt barn. Om barnet inte vill träffa den förälder det inte bor hos finns det möjlighet att barnet och föräldern har kontakt på annat sätt. Att umgänge kan ske genom annan kontakt är inte avsett att begränsa barnets rätt att träffa den andra föräldern.


Har för mig att jag läst någonstans att barn vid en viss ålder får välja själva var dom vill bo vid skilsmässa. Många, både barn och vuxna, tror att ett barn från det har fyllt år har rätt att själv bestämma vart det skall bo. Dock är det inte så enkelt. Man skall lyssna på barnet och beakta barnets vilja, men ett barn skall aldrig behöva ställas inför ett val där den skall behöva välja den ena föräldern, och då samtidigt välja bort den andre.


Barn som efter en skilsmässa bor växelvis hos föräldrarna mår nästan lika bra som barn som bor med båda föräldrarna. Och de mår betydligt bättre än de barn som bara ibland träffar en av föräldrarna. Den oro som har funnits för att växelvis boende skulle göra barnen stressade verkar inte stämma.


Ponera att jag har enskild vårdnad för min dotter och att frågan är vid vilken ålder kan hon själv välja hos vem av hennes föräldrar hon vill bo hos. Då jag har enskild vårdnad kan ju det omöjligt gälla samma regler, dvs att hon har rätten till att välja vid års ålder, som det gör vid gemensam vårdnad. Detta beror dock på om ni framställer yrkanden om ensam vårdnad vid ansökan om skilsmässa. Vid bedömningen av barnets bästa ska domstolen fästa vikt vid om det finns risk för att barnet kan råka illa ut exempelvis utsättas för övergrepp eller olovligen föras bort. Barnets bästa vid skilsmässa.


Det ska bara vara medvetet om vad som pågår.

Genom att ni informerar barnet innan skilsmässan äger rum behåller barnet sitt förtroende för er. Det visar även att ni är öppna och att det går bra att prata om problemen. När du har anmält kommer vi att starta en utredning om var barnet bor och vem som har rätt att få barnbidraget. Vi börjar med att kontakta den andra föräldern och fråga om uppgifterna vi har fått om var barnet bor stämmer. Om vi behöver mer information från dig hör vi av oss.


Många föräldrar plågas av dåligt samvete vid en skilsmässa och vill så klart att barnen ska ha det så bra som möjligt. Om vi senare skulle få barn , vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation? Den andra frågan är helt enkelt om min sambo får del i ägandet automatiskt om hon tilldöms besittningsrätt av bostadsrätten eller om hon måste köpa den till fullt marknadsvärde av mig? Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Tina anser att hon och barnet ska få bo kvar.


Kan hon ha rätt till lägenheten? Så säger lagen: Om sambor inte har skaffat lägenheten tillsammans och inte har några gemensamma barn blir det i regel den som har kontraktet som får behålla lägenheten. Men i det här fallet finns ett gemensamt barn att ta hänsyn till.


Vid en tvist om barns boende är barnets bästa avgörande, med hänsyn till ålder, behov, utveckling. Vid skilsmässa eller samboseparationer bor barnet normalt hos vårdnadshavaren. Växelvis boende innebär att barnet efter en skilsmässa bor lika mycket hos båda föräldrarna.


Modellen uppskattas bli allt vanligare i Finland. Exakta siffror finns inte, för officiellt kan barnet endast vara skrivet hos en förälder. Yle Vanhemmuus intervjuade Hannamari Linnavuori, doktor i pedagogik, som har forskat i växelvis boende. Istället för en anmälan kan paret välja att vigas. Ett barn kan inte själv bestämma var han eller hon vill bo.


Rätten kan även på talan av båda eller en av föräldrarna bestämma var barnet skall bo kap 14a § föräldrabalken.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения