четверг, 6 декабря 2018 г.

Härskartekniker i nära relationer

Scenario: Du är ny på jobbet och har köpt kaffebröd för egna pengar. När du frågar chefen om du kan få pengar för utläggen svarar denna: Du har inte varit här så länge, eller hur? Du vill ha pengar före andra som varit här mycket längre än du, det är ganska krävande av dig. Säg: Jag vill inte ha pengar före någon annan. Prata med någon nära vän och berätta om dina upplevelser.


När det gäller nära relationer är såna här beteenden aldrig okej. Det kan göras i nära relationer , mellan kollegor, främlingar och i samhället i stort. Den första som skrev om härskartekniker var den norska forskaren och politikern Berit Ås.


Alla kan ha svackor i livet som gör att vi får svårare att sköta om oss själva, men när problemet snarare är ett livsmönster dras även partnern ner av detta beteende. Ditt jobb ska inte vara att ta hand om din partner, det måste hen klara av själv. En relation ska ge – inte ta, säger Michael Larsen. Här beskriver vi hur normaliseringsprocessen kan se ut när en man slår en kvinna, eftersom det oftast är i de sammanhangen som ordet används. Men samma process kan såklart finnas i relationen till en taskig kompis, till någon vuxen som gör dig illa eller mellan tjejer som är ihop med varandra.


Att lära sig känna igen härskartekniker gör det möjligt att synliggöra och hantera den situation som många upplever när någon utövar makt över dem. Det är också viktigt att känna till härskarteknikerna så att man inte själv utsätter andra för dem, medvetet eller omedvetet. Hon poängterar samtidigt att det inte alltid rör sig om medvetna strategier, utan att härskaren i själva verket ofta kan vara helt omedveten om sitt.


Andra effektiva härskartekniker jag kan rekommendera: Inte svara på tilltal, träna upp ett stenansikte så att man kan titta på nån som pratar utan att göra de där vanliga nickningarna, humma och sånt som vanligt folk gör när de pratar. Diskutera saker in absurdum. Men så finns de dom som lyckas med jämnlika relationer där båda parterna stöttar och pushar varandra och känner av när det behövs stöttning och tvärt om respektive istället för utnyttja detta i ett maktövertag.


Härskartekniker i nära relationer

Många härskartekniker är väldigt subtila och manipulativa. Ett talande exempel är när någon tittar ner och bläddrar i sina papper under ett möte när du pratar, i stället för lyssna på dig. Vi ville göra en föreläsning för framgångsrika kvinnor som ofta ses som ett hot av män, men också av kvinnor. Hon upptäckte snart att det fanns orsaker till att kvinnorna tystnat.


I rummet utövades vad hon skulle komma att kalla för härskartekniker och som handlar om den informella maktutövning som ”sparkar neråt”. I listan finns beteenden som ibland är konstruktiva men i andra fall saboterar och undertrycker gruppen. Tillsynes samma handling kan alltså ibland vara befriande för att vid ett annat tillfälle bli en härskarteknik. Härskartekniker används alltså när makten är svag eller när makten är hotad. Man är medspelare om man låter andra använda härskartekniker.


Men som chef har man naturligtvis ett extra stort ansvar för att identifiera, förebygga och motverka härskarbeteende bland sina medarbetare. Min erfarenhet är tyvärr att många chefer är urdåliga på att se och ta ansvar när det gäller relationer på arbetsplatsen. Författningen gäller för socialtjäns-tens och hälso- och sjukvårdens arbete med våld i nära relationer. Syftet med den nya författningen är att höja kvaliteten i stödet till våldsutsatta barn och vuxna samt barn som bevittnat våld och att stödja våldsutövare att upphöra med våldet.


Då kan det vara bra att veta att det här sättet att bemöta konstruktiv kritik och feedback är ännu en s. Oftast pratar vi om sociala regler och bemötande i arbetsmiljö och yrkessituationer men jag upplever att just “Martyrskap” som härskarteknik är ännu vanligare i nära relationer. Du har säkert, i relationer till andra personer, stött på att de använder sig av något som kallas härskarteknik. Alltså i hemmet och vardagslivet.


Men vad är det och varför används den? Nyheterpratade med psykologen Anna Bennich Karlstedt för att reda ut vad härskarteknik är och varför det används. När inte bara de yrkesmässiga utan också de privata relationerna blir användbara informationskällor. Kanske spelar några män innebandy tillsammans utanför jobbet och pratar ihop sig om något innan personalmötet.


Och när saken väl ska diskuteras är beslutet i princip redan fattat. Har din älskling börjat hålla på med mobilen när du ska berätta något viktigt eller säger hen att du är känslig och överreagerar? De här sakerna ska du se upp för och fråga dig själv om hen gör det omedvetet eller om hen använder härskarteknik. Elaine Eksvärd har själv utsatts för härskarteknik.


Som när hon skulle hålla sitt premiärföredrag som kommunikationsansvarig på ett företag: – Chefen presenterade mig genom att säga att jag hade något litet att säga om utbildningen. Jag blev nervös och kortade ner det jag skulle säga till nästan ingenting, säger hon.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения