вторник, 25 декабря 2018 г.

Somatisk nervsystem

Somatiska nervsystemet. Det autonoma nervsystemet kan man inte styra medvetet. Det somatiska nervsystemet tar emot känselimpulser från bland annat huden, musklerna (av ord) Autonoma nervsystemet. Det arbetar autonomt, alltså på egen han utan viljans kontroll. Kroppens nervsystem består av hjärnan, ryggmärgen och nerverna.


Det gör att kroppens olika delar kan samarbeta. Denna artikel granskar de viktigaste och intressanta skillnaderna mellan somatiska och autonoma nervsystem. Nervsystemet styr också våra sinnen och gör att vi kan minnas saker.


Impulser som går till centralnervsystemet sker i motoriska och sensoriska nerver. En del nerver kan skicka känselimpulser till sensoriska nervsystemet, dvs reflex. Huvudfunktionen hos PNS är att reläera information mellan centrala nervsystemet och effektororganen. Den viljestyrda delen har hand om vår kontakt med den yttre världen genom att hantera skelettmuskulatur och sinnen medan den icke viljestyrda delen sköter om den inre världen.


Somatisk nervsystem

Man brukar säga att det autonoma nervsystemet är den del av vårt nervsystem som står utanför viljans kontroll och som reglerar en stor mängd olika inälvsfunktioner. Sympatiska nervsystemet tillsammans med parasympatiska nervsystemet utgör icke-viljestyrda eller autonoma nervsystemet, där dessa två motarbetar varandra. Den somatiska delen står för det som är viljestyrt och inlärt hos oss, det vill säga allt det man kan bestämma sig för att göra som att gå eller klappa händerna.


Eftersom hjärnan, efter att man lärt sig gå som barn, automatiserat vilka muskler som behöver aktiveras när man går gör man det utan att tänka. Den mest anmärkningsvärda delen av det somatiska nervsystemet är reflexen. När en läkare kranar en patient på knäet, är reflexen visas som är okontrollerbar.


Somatisk nervsystem

Många organ i kroppen har samma cell som styrs av dessa två nervsystem , det betyder att de har motsatt verkan. Lite on och off effekt. Samma cell kan inte både aktiveras och vara overksam samtidigt.


Nu kommer en spännande sak som många glömmer bort. Det finns ett område i hjärnan som heter det limbiska systemet, det reglerar vårt. Skelettmuskler kan vi styra med viljan. Detta nervsystem kallas det viljestyrda nervsystemet. Nociceptiv smärta från somatiska strukturer anges ofta som molande, dov eller bultande, eventuellt kombinerat med huggande eller skärande från leder och skelett, alternativt svidande från kutana ulcerationer.


Visceral nociceptiv smärta kan vara kramplik, kolikarta ge trängningar eller vara tryckande och är oftast opåverkad av rörelser. Nervsjukdomar, även kallat neurologiska sjukdomar, är sjukdomar som drabbar det centrala eller perifera nervsystemet – allt från migrän till Parkinsons sjukdom. Det perifera nervsystemet delas in i det autonoma och det somatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.


Läs mer om kvinnans fantastiska kropp och nervsystemet på Babyhjälp. Det här kan ju vara viktigt för dig som vill arbeta som biomedicinsk analytiker eftersom det påverkar hela kroppen på så många sätt. Alla våra körtlar som producerar hormoner styrs också av detta nervsystem. Hormonerna i sin tur är ju de som styr en oerhört många olika funktioner i kroppen. Vi pratar ju ofta om insulinet och T T(våra sköldkörtelhormoner) och vi pratar ofta om stresshormonerna till exempel kortisol och adrenalin.


Somatisk nervsystem

Dessa reflexer styr skelettmuskulaturen och finns i tre typer: sträckreflex, böjreflex och senreflex. Med hjälp av sträckreflexen kan nervsystemet kontrollera en muskels längd och se till att det inte sker en för stor förlängning av muskeln. Man kan alltså dela in nervsystemet i en medveten del ( somatiska nervsystemet) som styr de muskler som ska röra vårt skelett, vår kropp, och en omedveten del (autonoma nervsystemet) som ser till att hjärtat slår, att tarmarna arbetar, att vi andas osv utan att vi medvetet behöver göra något.


Hitta rätt Använd webbplatskartan för att navigera.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения