Umgängesrätt vid ensam vårdnad. Denna rätt kallas umgängesrätten. Det är värt att poängtera att det handlar om barnets rätt till umgänge och inte föräldrarnas. Skulle en sådan (som ofta tar tid att lösa) ge ett utfall att exempelvis modern ska ha ensam vårdnad så är det också modern i fråga som på egen hand bär det juridiska ansvaret och är den som fattar de beslut som rör barnets framtid. Emellertid så innebär inte ett beslut om ensam vårdnad att fadern utesluts.
Barnet har rätt till umgänge med båda sina föräldrar. Om barnet önskar detta umgänge så har båda föräldrar som uppgift att se till att det genomförs. Men den förälder som har ensam vårdnad har yttersta ansvaret för att barnets behov blir uppfyllda och att ni har ett. Ensam vårdnad innebär att en föräldrar är ensam vårdnadshavare för ett barn.
Här kan du läsa mer om hur du kan göra för att få ensam vårdnad. Du får även information om vad ensam vårdnad rent faktiskt innebär. Vill en av föräldrarna, eller båda inte längre ha gemensam vårdnad , kan de ansöka hos tingsrätten om att få den gemensamma vårdnaden upplöst. En ensam vårdnadshavare får rätt att besluta om många viktiga frågor som rör barnet, bland annat skolgång, sjukvård och ansökan om pass.
Däremot har föräldern som fått ensam vårdnad inte rätt att bestämma hur ofta den andra föräldern får umgänge med barnen. Vårdnad kan vara gemensam där vårdnaden delas mellan föräldrarna eller så kan den vara ensam om en förälder inte anses vara en lämplig vårdnadshavare eller väljer att överlåta vårdnaden till den andra vårdnadshavaren. Hur man ansöker om ensam vårdnad om ett barn är lite olika beroende på situationen. Ett avtal som gäller vårdnad om barn och umgängesrätt ska ingås skriftligen och för fastställelse föreläggas socialnämnden eller något annat organ som ansvarar för socialvården, nedan socialnämnden, i den kommun där barnet är bosatt. Både när vårdnaden är gemensam eller om en förälder har ensam vårdnad så har barnet rätt att ha umgänge med den andra föräldern.
Den andra föräldern har det som kallas umgängesrätt , vilket i praktiken innebär att föräldern har rätt att träffa barnet så ofta man har kommit överens om i familjerätten eller tingsrätten. Dock innebär inte ensam vårdnad att bara den förälder som har vårdnaden har rätt till umgänge med barnet – barnets behov ska så långt det är möjligt tillgodoses. Vid gemensam vårdnad måste man även besluta om var barnet ska bo.
I fall där ena föräldern har ensam vårdnad kan det ha desto större betydelse. Det finns många olika sätt att lägga upp det för att barnet ska få tid att även umgås med den förälder som han eller hon inte bor med. Barns rättigheter är att ha umgängesrätt med den föräldern som de inte bor med. Detta gäller även om man har gemensam vårdnad eller om en förälder har ensam vårdnad.
Jag tolkar situationen som att mamman har fått ensam vårdnad genom en dom eller avtal godkänt av socialnämnden och utgår även ifrån att din vän har fått en umgängesrätt och underhållsskyldighet fastställd i samband med detta. Och även om det inte skulle vara så, gäller mina råd i stort sätt ändå. Nedan reder vi ut begreppen kring hur en vårdnadstvist går till och vad som gäller för ensam vårdnad och gemensam vårdnad.
Det kan hända, efter att man har beslutat sig för att gå skilda vägar, att det är svårt att enas om vem som skall ha vårdnaden för barnet eller barnen. Man kan ha ensam vårdnad ochden andre föräldern kan ha umgängesrätt eller inte, det beror på hur man har gjort upp. Om man försöker förhindra umgäng kan det användas emot en. Mamma får ensam vårdnad trots umgängessabotage. En mamma har beviljats ensam vårdnad om sin snart tolvåriga dotter.
En avgörande omständighet för att frånta pappan vårdnaden var bland annat att dottern hade haft ett bristande umgänge med pappan.
Комментариев нет:
Отправить комментарий