Jag har i min praktiska verksamhet många gånger stött på missförstånd gällande innebörden av enskild egendom i äktenskapet och vilken betydelse det får vid bodelning i samband med arv och äktenskapsskillnad. Egendomen blir enskild antingen genom äktenskapsföror genom föreskrift i gåvobrev eller testamente. Egendomen i ett äktenskap kan delas upp i två kategorier – enskild egendom och giftorättsgods. Vilken kategori som viss egendom tillhör har inte någon betydelse under själva äktenskapet. Det är först när äktenskapet upphör och en bodelning mellan makarna ska göras som detta har betydelse.
Det eftersom huruvida egendom är enskild eller inte pga. Enskild egendom är: 1. Kan man välja att dela enskild egendom om man vill? Ja, det går bra om egendomen är enskild via äktenskapsförord och så länge makarna är överens.
Om egendomen är enskild via gåvobrev eller testamente går det dock som huvudregel inte. Men kan även göras under pågående äktenskap. Två makar med egendom som är giftorättsgods kan själva genom äktenskapsförord fritt bestämma vilken egendom som ska vara deras enskilda. I ÄktB kap 2§ uppräknas egendom som anses vara enskild egendom. Det är bland annat egendom som en make fått genom gåva eller testamente med villkor att det ska utgöra enskild egendom.
I bestämmelsen räknas inte enskilda firmor eller banktillgodohavanden upp, varför de inte ses som enskild egendom utan istället som giftorättsgods. Arvet utgör en miljon kronor. All egendom som inte är enskild är giftorättsgods.
Giftorättsgods ska delas lika mellan makarna vid en bodelning. Utanför bodelningen lämnas alltså enskild egendom , vilken inte ska delas utan direkt ska gå till den make egendomen tillhör. Vad innebär enskild egendom ? Huvudregeln är att all egendom , oavsett om egendomen ägs gemensamt av makarna eller ensam av någon make, utgör giftorättsgods.
Ett äktenskapsförord är ett avtal som talar om vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Med enskild egendom menas egendom som inte ska bodelas vid en skilsmässa eller vid dödsfall. När man ingår ett äktenskap klassas automatiskt all egendom som giftorättsgods, om inget annat avtalats.
Jag kommer också att få en del av mina föräldrar längre fram, och då är det en självklarhet att det blir min enskilda egendom. Skulle min man få till exempel ett större arv kommer samma sak att gälla i det fallet, det blir alltså hans enskilda egendom. Detta är ju främst till för att man ska vara skyddad vid en skilsmässa.
Efterlevande make ärver med andra ord även enskild egendom med fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att egendomen går tillbaka till den avlidne makens arvingar efter bådas bortgång. Om make inte ska få rätt att ärva enskild egendom måste detta framgå av ett testamente.
Det kan skrivas när som helst under eller inför ett giftermål. Allt som makarna äger under ett äktenskap är deras gemensamma giftorättsgods. Vi har två barn som börjar bli vuxna.
Vi vill skriva ett testamente så att våra pengar och egendom blir enskild egendom för våra barn den dag vi dör. Det som utmärker enskild egendom är att den inte ingår i en eventuell framtida bodelning. Det som inte är enskild egendom kallas giftorättsgods.
Det går alltid att skriva ett nytt äktenskapsförord om att egendom som ni gjort till enskild ska bli giftorättsgods igen.
Комментариев нет:
Отправить комментарий