четверг, 20 декабря 2018 г.

Finlandssvenskar fakta

Vissa uppfattar inte enbart finlandssvenskarna som en etnisk minoritet utan som en. Ordbok över Finlands svenska folkmål (hittills har fyra band utkommit) behandlar ordförrådet i de finlandssvenska dialekterna. Dialektordbokens avsnitt A–P finns numera också tillgängligt i elektronisk form. Pedagogisk genomgång (2:min) där gymnasieläraren Mattias Axelsson reder ut begreppen finländare, finnar och finlandssvenskar. Efter att jag skrev om saker som skogsfinnar tycker är rimligthörde många av sig och undrade: men vi finlandssvenskar då?


Svenska är modersmål hos alla finlandssvenskar och svenska är ett germanskt nordiskt språk. Finlandssvenskarna pratar inte finsk-ugriska språk som huvudspråk. Således är finlandssvenskarna inte ett finskt-ugriskt folk. Då så är fallet undrar jag varifrån finlandssvenskarna egentligen härstammar ifrån. De finsktalande kvinnorna hade lättare för att komma in i det svenska samhället än de finsktalande männen.


De lärde sig språket snabbare och fick svenska vänner. Jag tror att en av nycklarna här är att man kunde jämföra sig själv och sina tankar med genomsnittet, man vill ju veta hur andra tänker. PostViewCount - end of article. Geografi Bastu, Finlan Finska Inläggsnavigering. En finlandssvensk kan också bo i ett annat land som t. Antalet finlands-svenskar som bor i Sverige är ca 150.


Finlandssvenskar fakta

Tandfen kombinerar drama och fakta. För att komma ner till tandateljén åker man genom en magisk tunnel och dimper ner i en korridor med två dörrar. Enligt lingvisten Mikael Parkvall är en fjärdedel av dem finlandssvenskar. Konstitutionsutskott vill nu att regeringen låter utreda om finlandssvenskarna i Sverige ska få bli en nationell minoritet. Osäkerheten om finlandssvenskar är jättestor, säger Jessica Åkerström som gjort både en kvantitativ och en kvalitativ undersökning om svenskars bild av Finland.


I den ingår också frågor om finlandssvenskar. Det brister vad gäller fakta men också själva begreppet. Fakta om finlandssvenskar utomlands.


Svenskspråkiga flyttar från Finland i betydligt större utsträckning än finskspråkiga. Emigration är 3-gånger mer vanligt bland svenskspråkiga än bland finskspråkiga finländare. För år sedan levde ca av finlandssvenskarna i kommuner med svenska som majoritetsspråk, idag är procenttalet ungefär 50.


Särskilt i Helsingfors har befolkningsstrukturen kraftigt förändrats sedan förra sekelskiftet. Att folk i Finland undviker att prata svenska i vissa områden och på vissa platser verkar vara ett faktum , hela orsaken till det här ”hatet mot svensktalande i Finland” finner jag dock fortfarande något oklar. Vad tänker ni som är uppvuxna som finlandssvenskar i Finland?


Finlandssvenskar fakta

Kan ni känna igen er i något av detta? Tycker ni det är komplext? Onsdag den november är det finlandssvenskarnas dag i Finland. Den firas på den svenska Gustav Adolfsdagen.


Den som anser sig vara finländare och anger svenska som sitt språk är finlandssvensk. I detta sammanhang kan ett intressant faktum påpekas. Vi finlandssvenskar använder finlandismer och finska ord i vårt språk ganska ofta. Här har vi några av orden som jag använder! Andra ord i den här finlandssvenska ordlistan är ren finska men så vedertagna bland finlandssvenskar att man sällan reflekterar över ordets ursprung.


Populärt uttryck ”Voi” är ett populärt ord på både svenska och finska. Andelen som svarade var procent. Det gick att särskilja grupperna sverigefinnar, finnar och finlandssvenskar eftersom respondenterna själva fick ange vilken grupp de ansåg sig tillhöra. Finländare, finnar och finlandssvenskar. Katter är ett av världens mest populära husdjur.


Klicka vidare för att ta reda på fascinerande fakta om våra vänner katterna. Det är ett faktum att finlandssvenskarna lever i en lite annan verklighet här än finnarna. Det här är sånt som intresserar oss samhällsvetare.


Tänk till exempel också på grundskolor i Åbo: en finsk elev har kring tjugo skolor att välja mellan, medan en finlandssvensk har två eller till och med bara en.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения