четверг, 6 декабря 2018 г.

Dödligt våld statistik

Siffrorna för dödligt våld i statistiken över anmälda brott visar samtliga anmälda händelser med dödlig utgång där det finns anledning att utreda om dödligt våld kan ha förekommit. Många av dessa händelser visar sig efter utredning avse annat än dödligt våld , till exempel självmor olycka eller naturlig död. Tidsserie som visar årlig statistik över konstaterade fall av dödligt våld i polisregionerna fr. Manliga förövare av dödligt våld mot kvinnor skiljer sig åt jämfört med förövare av annat dödligt våld , visar en svensk studie.


De är i genomsnitt betydligt äldre, har en mer stabil tillvaro och är i mindre utsträckning arbetslösa vid tiden för brottet än män som begår annat dödligt våld.

Jag tänker återkomma till hur det kan gå till när det blir så här fel. Och låt mig bara i all enkelhet påpeka att vi alltså är mycket långt från amerikanska siffror när det gäller dödligt våld. Men hon har sett en ökning av det dödliga våldet. Samtidigt måste man vara klar över att det endast begås drygt hundra fall av dödligt våld varje år. Uppklaringen av dödligt våld är hög.


Vår statistik dokumenteras i tre olika former för att beskriva olika aspekter av statistiken : kvalitet, framställning och detaljerat innehåll. Dokumentationen som beskriver statistikens kvalitet är viktig för att den publicerade statistiken ska kunna tolkas och användas på rätt sätt. Risken att bli överfallen på allmän plats är extremt liten.

De senaste åren har väpnat våld på gatorna ökat i storstäderna, parallellt med att den totala mängden våld med dödlig utgång. Under förra året konstaterades 1fall av dödligt våld i Sverige. Det har även konstaterats i flera andra europeiska länder enligt BRÅ.


Exempelvis Nederländerna, Frankrike, Tysklan Finland och Estland. USA och Australien har man noterat en nedgång i antalet människor som fallit offer för dödligt våld. Från misshandel till dödligt våld.


Den största bakomliggande förklaringen till våldet är mannens kontrollbehov över kvinnan, vilket blir tydligt då fler än hälften av brotten begås i samband med separation, enligt uppgifter från NCK, Nationellt Centrum för. Dödligt våld utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor. I många fall kan det visa sig att det finns helt andra förklaringar än dödligt våld i de fall som polisanmäls, det kan till exempel ha varit en olycka. Det är endast de fall som av rättsväsendet ses som kriminellt dödligt våld som tas med i sammanställningen. Mikael Rying uppdaterar också statistiken löpande.


Med fall avses unika individer som fallit offer för dödligt våld. Begreppet pågående dödligt våld i publik miljö inbegriper både terrorhändelser och brott med annat uppsåt där ett mer eller mindre urskillningslöst, livsfarligt våld riktas mot flera personer och fortgår tills det avbryts, i normalfallet av någon annan än gärningspersonerna själva. Vid dödligt våld arbetar polisen efter en särskild handbok, PUG (polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott), som beskriver alla åtgärder som ska genomföras från det brottet kommer till polisens kännedom ända fram till åtal. Pågående dödligt våld Bildspelet och tillhörande filmer är tänkt som vägledande principer vad vi gör under en attack.


Informationen är inriktad mot skolmiljö men principerna kan användas även till andra miljöer, vid exempelvis pågående dödligt våld på köpcenter, arbetsplatser, men även i privata miljöer osv. Det dödliga våldet i nära relationer ökar.

I statistiken syns en tydlig ökning av dödligt våld i nära relationer. I fall, vilket nästan motsvarar en fjärdedel, utfördes våldet av någon närstående. I två tredjedelar av fallen skedde det dödliga våldet mot kvinnor i parrelationer. Detta är ett faktum som enkelt kan utläsas ur offentlig statistik. All statistik är deskriptiv och ger inga djupgående förklaringar till förändringar över tid.


Att rädda människors liv och hälsa vid pågående dödligt våld i publik miljö (PDV) förutsätter effektiva och samordnade insatser, utifrån en aktörsgemensam inriktning. Det kräver att berörda aktörer är mentalt förberedda och att de gemensamt har planerat samt utbildat och övat sin personal. Det är det mest utbredda dödliga våldet i Sverige och närliggande länder, och eftersom just det våldet har minskat blir effekten tydlig i statistiken. Men också annat våld har minskat, till exempel dödligt våld i nära relationer. För att förstå den här utvecklingen träffade vi Felipe Estrada, som är professor i kriminologi vid.


Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения