четверг, 2 мая 2019 г.

Långvarig stress konsekvenser

Långvarig stress kan göra dig sjuk. Vid denna situation lider vi mer av situation, än vad stresstillståndet hjälper oss att bli effektivare. Innan vi berättar mer om hur den långvariga stressen kan påverka dig och din kropp, samt vart du kan vända dig för att få hjälp, tänkte vi börja med att reda ut det mest grundläggande – vilka symptom som tyder på att stressen i ditt liv är för hög och har varit närvarande alldeles för länge. Det som är mest omskrivet i den vetenskapliga litteraturen är att cellerna i hippocampus, som är en struktur i hjärnans botten, troligen skadas vid sådana extrema upplevelser.


Vissa stressande situationer är svårare att vila upp sig från, till exempel mobbning, svår ekonomisk kris, en nära anhörig som dör, att bli utsatt för misshandel eller allför hög. Däremot kan intensiv stress , som vid traumatiska upplevelser och händelser, eller långvarig stress leda till olika tillstånd som i sin tur kan definieras som sjukdom.

Det är viktigt att komma ihåg att all ohälsa som kommer av stress är inte utmattningssyndrom - stress kan leda till en massa olika sjukdomar. De flesta av våra folksjukdomar är kopplade till stress. Hjärnan – kan inte varva ned. Vanliga konsekvenser av stress är muskelvärk, huvudvärk och magproblem. Och utmattningsdepression är en direkt följd av en långvarig och hög stressnivå.


Detta innebär ökad risk för utveckling till Utmattningssyndrom med allvarliga förändringar i beteendet och i de kroppsliga funktionerna med ökad sjuklighet, bl. Vid långvarig stress kan det leda till ljuskänslighet och en svårighet att skärma av bakgrundsljud. Konsekvensen blir att du vill dra dig undan och isolera dig.

Problem med minne och koncentration Det konstanta kortisolpåslaget som följer av långvarig stress påverkar tillväxten av nya hjärnceller. Den första tillfälliga typen av stress med kortvarig påverkan, och den andra med mer långvarig påverkan. För att kroppen ska klara av dessa alarmlägen är det viktigt att den också får återställa sig i naturlig balans.


Om vi kan det, kan ibland stress vara nyttigt och konstruktivt även i vår moderna tillvaro. Alla behöver vi dock en viss mängd stress för att ha ett bra liv. En sund stressnivå är vad som exempelvis knuffar upp dig ur sängen på morgonen (ingen gillar att komma försent) och en viss stressnivå ger dig vitalitet och kraft att göra alla möjliga saker. Den långvariga stressens negativa inverkan, inte minst på hjärta och kärl, bekräftas av forskningsrapporter och studier över hela världen. Men när stressen blir långvarig , och kanske ökar gradvis, kan den leda till negativa konsekvenser.


Stress som riskfaktor. Om du lider av långvariga sömnproblem vet och känner du säkert redan av hur det påverkar dig i din vardag. Sömnen är, trots allt, A och O för vår funktion och en dålig natts sömn sätter ton för allt vi gör och vår uppfattning av omgivningen. Men att däremot tala om konsekvenser av långvariga sömnproblem kan vara nyttigt.


Vid tillfällig stress , så som vid akut och plötslig fara, så fyller de till och med en skyddande funktion. Men, en anhöriga till missbrukare lever inte med tillfällig stress , utan med en känsla av fara i flera år i sträck, och det är då stressen kan bli farlig. Ju högre stress , desto större risk för hjärtinfarkt. Du äter mer och sämre. Kroppen börjar lagra fett som hamnar främst runt midjan.


När stresshormonet kortisol stiger avtar sexlusten.

Störningar i könshormonerna östrogen och testosteron kan vara en konsekvens av långvarig stress. Immunförsvaret kan stärkas vid kortvarig stress , i motsats till vid långvarig stress. Negativ stress - långvarig stress.


Vid negativ stress har stressen varit påtaglig under en längre ti kontinuerligt under flera månader och du har svårt att släppa stressen att slappna av och vila. Med ny kunskap kan de biologiska konsekvenserna av att leva under stress följas bättre och man vet idag att många av kroppens regleringssystem kan komma ur balans av långvarig stress. Den vanliga uppfattningen är att kronisk stress i likhet med den akuta stressen resulterar i en ökad produktion av kortisol i binjurebarken.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения