среда, 15 мая 2019 г.

Otur august strindberg analys

Varenda bibliotek i Sverige har ordnat en liten hylla med information om Strindberg och hans verk. Han gjorde dessutom viktiga insatser som praktisk teaterman. S som symbolen för den sv litteraturens modernisering.


Strindberg åtalades för ”hädelse mot Gud eller gäckeri av guds ord eller sakramenten enligt § mom. Tryckfrihetsförordningen”. Via länken intill kan du läsa hela rättegångsprotokollet.

Rent stilmässigt är Strindberg i högform. Den polemiska pennan är vässad till en knivspets, som måhända emellanåt sticker igenom papperet. Han synes hänsynslöst skriva sin mening i skönlitteraturens form utan hänseende till lojaliteter. Har även läst Olof Lagerqrantz bok om Strindberg.


Tycket mycket om novellerna i Giftas. Däremot var Röda rummet inget för mig, men det beror nog på att när man inte vet tillräckligt mycket om den tiden och personerna så går man misste om mycket. Analysen avslutas med ett författarporträtt av Strindberg.


Fakta om A Strindberg m kontrollfrågor. Skip navigation Sign in.

Info om sidornas innehåll. Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk. Det hände även att Strindberg slog sin hustru när han inte var på god sida med sina sinnen. Meningarna går, från olika källor, isär om Strindbergs kvinnosyn.


E-bok mejlas ut som en länk från Elib på bokens utgivningsdatum. Bok i originalformat skickas ca veckor före recensionsdatum och PDF-korrektur mejlas ut när det finns tillgängligt. Strindberg var inte på solskenshumör när han skrev om Helene: redan från början tecknas hon som elak och bortskämd flicka, därefter läggs grunden till hennes könsskräck, när hon konfronteras med naturkrafterna, dvs. Under fyra decennier var Strindberg en dominerande gestalt i det litterära Sverige.


Varför gifter sig det unga paret? Sedan Strindberg vunnit världsrykte genom sina naturalistiska kärleks- och äktenskapsdramer Fadren, Fröken Julie och Fordringsägare blev han en radikal förnyare av det moderna dramat genom sin drömspelsdramatik. Strindberg drog på sig ett åtal för de här historierna, som idag känns mycket harmlösa. Dygdens lön, som ansågs gyckla med såväl religion som överklass, genom att tolka konfirmation och nattvar à la Marx, religionen som opium och underkastelse. Du kan med fördel jämföra Ett dockhem med andra verk eller författare från det moderna genombrottet för att få fler perspektiv i din analys.


Under sina verksamma år skrev han ett 60-tal dramer, tio romaner och tio novellsamlingar. Många av hans verk räknas som klassisker, till exempel Röda rummet, Hemsöborna, Fröken Julie och Ett drömspel. Han var förutom författare, skribent, dramatiker och samhällskritiker även konstkritiker och konstnär. Han föddes och dog i Stockholm, och levde större delen av sitt liv där.


Strindberg är duktig med pennan, rolig, gripande och, så klart, stundtals även extremt provocerande. Dessutom gillar jag upplägget i samlingarna.

Läsaren blir till fluga på väggen som om och om igen får möjlighet att titta in i nya hem för att ta del av vad som sker innanför väggarna. Han växte upp i ett hem som präglades av gudfruktighet, disciplin, musikalisk samvaro och sommarutflykter med familjeföretagets ångbåtar. Den har även kallats för en framtidsroman och Sveriges första samtidsroman.


August hade sju syskon.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения