среда, 29 мая 2019 г.

Isländska kvinnor

Jag är nyfiken kring den isländska kvinnan ur ett antropologiskt perspektiv. Det är något med dem som lockar. Jag vill att ni delar med er information kring kvinnorna på Island.


Hur ser de på könsfördelning? Så om ni vill avla fram bra folkmatrial ska ni satsa på isländska kvinnor , de renaste och stoltaste kvinnorna vi.

Glosbe, online-lexikon, gratis. Bläddra milions ord och fraser på alla språk. På onsdag går isländska kvinnor från jobbet redan klockan 14. Men männen arbetar vidare till klockan 17. Manifestationen är en protest mot att kvinnor i dag tjänar i snitt bara procent av vad män gör.


Lönegapet mellan könen minskar dock. När samma aktion genomfördes för två år sedan lämnade kvinnorna jobbet 14. De är också ganska sällsynta i dag som namn på barn i åldern noll till fyra år – Jón ligger på plats bland pojknamnen och Guðrún på plats bland flicknamnen.

För tio år sedan fanns inte ett enda crossfit-gym på Islan men nu har träningsformen tagit ön med storm. Crossfit Reykjavik ägs av Annie Thorisdottir och några av hennes kollegor. Här är cirka procent av utövarna kvinnor. De har också särskilda träningspass för barn, ungdomar, pensionärer och föräldralediga.


Den samtida publiken verkar ha accepterat detta som realistiskt. När man talar om de isländska sagorna är det ofta underförstått att man är intresserad av vikingatiden. Steinunn Jóhannesdóttir blir rörd. Vanligtvis tänker hon inte så mycket på den där dagen som kom att definiera den isländska kvinnorörelsen.


Dagen då Islands kvinnor ställde sig upp och sa ”Nu räcker det”. Det skriver sajten Reykjavik Grapevine , som själva råkade ut för att den sociala jätten tog bort alla länkar till grapevine. Grönland hade lägst medellivslängd av dem alla: 7år ( kvinnor ) respektive 7år (män). Men livet handlar ju som bekant inte bara om att andas.


Vilket sorts liv, om det är friskt eller sjukt, har också betydelse. Och här hamnar de svenska männen och de isländska kvinnorna i topp som friskast av dem alla. Eftersom kvinnorna i genomsnitt endast har 7procent av männens löner anser de att de har fullgjort sin arbetsdag klockan 14.


Den isländska fotbollsvulkanen kokar vidare efter EM-succén i fjol.

Nu ska Island till VM också. Hon tror att det isländska lagförslaget kommer att fungera för att få bort löneskillnaderna mellan män och kvinnor som gör likvärdigt arbete. Däremot kommer problemet med att kvinnodominerade jobb värderas lägre fortfarande att finnas kvar. Lagstiftningen visar att den isländska regeringen tycker att det är en viktig fråga.


Har du räknat dina toalettbesök? Isländsk kvanne lindrar besvär vid överaktiv blåsa. En tredjedel av alla kvinnor mellan och år lider av urinträngningar och nattliga toabesök. Men även män får besvär, oftast kopplat till prostataförstoring.


Islänningasagor eller isländska sagor ( isländska Íslendingasögur) är medeltida litteratur skriven på och om Island. De utgör en underavdelning till sagalitteraturen. Sagorna handlar om invandringen till Islan vikingatåg och släktfejder från tiden för Islands kolonisation på 800-talet och framåt. Traditionell isländsk musik är starkt religiös.


Hymner, både religiösa och sekulära, är en särskilt välutvecklad form av musik på grund av knappheten av musikinstrument under stora delar av Islands historia.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения