понедельник, 27 мая 2019 г.

Kvinnor islam

Närhelst media avslöjar historier om hedersmor könsstympning, tvångsäktenskap, straff av våldtäktsoffer, kvinnor bundna till deras hem eller kvinnor som nekas utbildning är det egentligen män och kvinnor okunniga om islam och Koranens sanna kvinnosyn som avslöjas. Därför betonar Islam att den muslimska kvinnan ska täcka sig och skydda sig. Inga undantag görs förutom någon liten lättnad för äldre kvinnor (se K 24:60). Det bör nämnas här att en del islamlärda har åsikten att hijab (täckande klädsel) också ska innebära täckning av ansiktet. Det sägs att islamobin inte kan hantera skillnad.


Kvinnor islam

Kvinnan i Islam är mannens ägodel I följande artikel kommer vi att titta på islamistiska källor som visar att den ideala muslimska kvinnan är sin mans ägodel. Muslimska kvinnor är inte ensamma om att drabbas av ojämlikhet i samhället. Koranen förbjuder mord på flickebarn, påtalar att flickor och pojkar ska uppfostras på samma sätt, ger kvinnor rätt att neka giftermål och ger kvinnor rätt att skilja sig i särskilda fall. Flera andra resenärer hör hur kvinnan förolämpar dem, men ingen ingriper.


Först då en ung kille i Gehads egen ålder dyker upp får den äldre kvinnan mothugg. Han säger till angriparen att alla får klä sig som de. Detta talar klart och tydligt om att kvinnan på inget sätt har nått jämlikhet Medias ständiga bombardering av hur en ideal kvinna bör se ut och hur hon ska klä sig, är ytterligare bevis på det.


Med Islam höjdes kvinnans status. Men alla kvinnor har inte samma frihet som vi, utan får helt enkelt göra som alla kvinnor runt omkring dem alltid gjort. Riffat Hassan är professor vid universitetet i Louisville i USA.


Och enligt henne har ojämlikheterna inget med Islam att göra. En gift kvinna är inte skyldig att spendera något från sin egendom eller inkomst på hushållet då hon har rätt till fullt ekonomiskt stöd under äktenskapet och under väntetiden (‘iddah) i händelse av skilsmässa. Generellt sett är en muslimsk kvinna garanterad stöd i alla skeden av sitt liv som dotter, hustru, mor eller syster. Vi måste komma i håg att Islam , precis som kristendomen, inte är en homogen religion.


Shia och Sunni är de två största, men de rymmer också inom sig flera olika rörelser. Det finns otaliga inriktningar och rörelser inom islam. Sedan har vi både islam i Afrika, Mellan-östern och i Asien.


Islam har mycket utförligt förklarat grunden för den slutliga orsaken, den säger helt klart att jorden och himlen, molnen och vinden, växterna och djuren alla hade blivit skapade för mannen. Men den säger aldrig att kvinnan var skapad för mannen. I min forskning om svenska och andra europeiska kvinnor som konverterat till islam , betonar de särskilt att denna religion innebär äkta jämställdhet mellan könen. Koranen betonar att män och kvinnor är jämlika inför Gud. Ja, islam uppfattas som det enda alternativet för sann kvinnoemancipation.


Det muslimska familjelivets främsta fördel är att det är kvinnovänligt, enligt konvertiterna. Kaba: En kubliknande byggnad i Mekka och islams heligaste helgedom. Muslimer runt om i världen ska vända sig mot Kaba i Mekka när de ber.


Fasta eller fastetid är en period då en person självmant avstår från mat och eventuellt dryck i olika utsträckning. Ramadan: Islams fastemåna då man i regel inte äter när solen är uppe. Den tredje monoteistiska världsreligionen som jämte judendomen och kristendomen har sina rötter i Gamla testamentet. Grundtanken i Islam är att Gud är alltings skapare och domare.


Hans vilja har blivit känd genom profeterna: Abraham, Moses, Jesus och Muhammed. Enligt Muhammed har budskapet förvanskats i kristendomen och judendomen. Varför konverterar kvinnorna till islam ? Om man frågar dem säger de att de mött Gud eller att änglar har uppenbarat sig eller något liknande.


Men frågar du mig som forskare så menar jag att konverteringen är en reaktion på dagens ambivalenta samhälle. I islam får man en fast punkt och tydliga normer, och kvinnorollen är tydlig. Avhandling: Vissa hävdar att kvinnorna inte alls är förtryckt av Islam och att männen och kvinnorna är två jämlikar med olika uppgifter det är vad koranen säger.


Kvinnor islam

Den säger också att mannens uppgift är att försörja familjen, och behandla sin kvinna väl och vara henne trogen.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения