вторник, 14 мая 2019 г.

Statistik barnäktenskap

Ny statistik visar också att det är möjligt med en positiv utveckling på den afrikanska kontinenten. Eftersom flickor som gifts bort ofta tvingas sluta skolan har de lägre utbildningsnivå och får svårare att ta sig ur fattigdom. Exakt statistik på barnäktenskap är omöjligt att få eftersom många äktenskap antingen inte registreras eller är informella.


Det innebär att närmare 40. En tredjedel av alla flickor i utvecklingsländer har ingått i ett barnäktenskap , enligt FN. Heltäckande statistik saknas men i de sex kommuner – Malmö, Mölndal, Stockholm, Göteborg, Sigtuna och Solna – som Sveriges Radio Ekot har talat med har man den senaste tiden fått minst ett 70-tal barnäktenskap på sitt bord. Det konstaterar Barnombudsmannen (BO) efter överläggningar med representanter för åtta olika myndigheter, däribland Socialstyrelsen, Polisen, Migrationsverket, SKL och Åklagarmyndigheten.


Misshandelsbrotten mot barn anmäls i hög grad av förskola och skola, vilket märks i statistiken på så sätt att färre brott anmäls under sommaren än under skolterminerna. Detta förekommer i länder som har ingen eller låg minimiålder för äktenskap. Enligt organisationen Save the children berövas barnet i äktenskapet sin barndom och möjligheter till att få en utbildning. Barnäktenskap är ett äktenskap där en eller bägge parter är barn.


Vi har statistik för över 1olika indikatorer, indelade efter kategori i menyn till vänster på sidan. Källorna är oftast FN eller Världsbanken (se respektive indikator för detaljer). Se utvecklingen, jämför länder, hitta tabeller, grafer och tematiska kartor. I debatten förutsätts också ofta att alla barnäktenskap är tvångsäktenskap, vilket inte heller stämmer.


Det är riktigt att det inte är tillåtet för omyndiga att gifta sig i Sverige. Emellertid gäller det här utländska giltiga äktenskap med en omyndig make och frågan är i stället om dessa ska erkännas enligt svensk rätt. Förbudet gäller oavsett vilken anknytning till Sverige som personerna hade när äktenskapet ingicks eller hur gamla de är när frågan prövas av en myndighet. Starkare skydd mot barnäktenskap , tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv.


Statistik barnäktenskap

En särskild utredare ska undersöka om det finns behov av åtgärder i syfte att säkerställa ett starkt skydd mot barnäktenskap , tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. Hur många barnäktenskap som finns i världen är omöjligt att veta. Statistik visar dock att fler än 7miljoner kvinnor världen över lever i äktenskap som de har ingått som barn, och fler än 2miljoner av dem var yngre än år när de gifte sig. I de fattigaste länderna blir mer än procent av flickorna bortgifta, enligt Unicef.


Internationell statistik. Mer än 1miljoner flickor och kvinnor har utsatts för könsstympning, och två miljoner flickor och kvinnor riskerar att utsättas för könsstympning varje år. Många mödrar har själva gift sig unga och ser inget alternativ till att gifta bort sina döttrar.


IM arbetar med organisationer som på nationell och regional nivå kämpar för att förändra attityden till barnäktenskap. Genom att fler blir medvetna om barns rättigheter kan också fler kämpa mot barnäktenskap. Varierande statistik mellan olika områden. Det varierar mellan olika områden hur mycket statistik som redan finns tillgänglig. Exempelvis finns relativt god tillgång på data för områdena hälsa och ekonomi medan det är sämre ställt med harmoniserade data för att följa upp mål inom jämställdhet och miljöområdet.


Vanligt med barnäktenskap och tidiga graviditeter. Dessutom har procent av tjejerna gift sig innan de fyllt år. Varje barnäktenskap är en individuell tragedi, en förlorad barndom och en förstörd framti säger UNICEFs högste chef Anthony Lake.


Statistik barnäktenskap

Statistiken visar att vi måste fokusera på de fattigaste och mest utsatta för att utrota sedvänjan en gång för alla. Här kan du läsa mer om hur UNICEF arbetar för att stoppa barnäktenskap.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения