вторник, 12 сентября 2017 г.

Bipolär psykos

Psykos Alla människor kan drabbas av en enstaka psykotisk episo men vissa löper lite större risk än andra. Precis som för många andra psykiska symtom så spelar genetiska faktorer en roll för hur pass lätt man har att utveckla symtomen – hur sårbar man är. Sen krävs det i allmänhet också utlösande faktorer.


Bipolär sjukdom typ innebär att du har kraftiga manier och svåra depressioner. Båda tillstånden kan bli så allvarliga att du behöver vård på sjukhus.

När du får en kraftig mani kan du bli så överaktiv att du får svårt att sova, vilket ökar risken för psykos. Läs mer om mani i artikeln om bipolär sjukdom. Det finns en ökad risk för självmordstankar och självmordsförsök vid psykos. Cykloid psykos finns inte som en egen diagnostisk entitet i DSM och benämns utanför det bipolära spektrumet i ICD-10. Tillståndet ingår dock ofta i ett bipolärt sjukdomsförlopp, särskilt bipolär sjukdom typ och förekommer ofta vid allvarliga postpartumtillstånd.


För kontakt med BUP Enhet för unga med psykos och bipolär sjukdom behövs en remiss från en lokal BUP-mottagning. Första gången barnet och familjen kommer till oss gör vi en bedömning av problematiken och om behandling hos oss är ett bra alternativ. Etiologin till bipolär sjukdom är inte känd.

Uppskattningsvis är det genetiska bidraget till bipolär sjukdom 54–6. Om en person har en förstagradssläkting med bipolär sjukdom löper den personen gånger högre risk att drabbas själv jämfört med gemene man. Bipolär I sjukdom är lika vanligt hos män som kvinnor medan bipolär II sjukdom är vanligare hos kvinnor. Förekomsten av bipolär I med depression och mani någon gång i livet är ca av befolkningen.


De övriga bipolära diagnoserna är vanligare och olika undersökningar tyder på att det är 2- av befolkningen som har någon av dem. Psykos är därmed inte längre en psykiatrisk diagnos, utan en term för ett psykiskt tillstånd. ICD-definierar psykoser som förekomsten av hallucinationer, vanföreställningar, eller ett visst antal allvarliga abnormaliteter såsom att vara hyperexhalterad och hyperaktiv, ha markerad psykomotorisk retardering och katatont betéende. Många insjuknar första gången när de är mellan och år.


Lovisastigen 1 Lund Hitta hit Närmaste busshållplats är Lund. Barn- och ungdomspsykiatrimottagning bipolär och psykos Lund. S:t Göranprojektet är en tvärvetenskaplig studie av bipolära syndrom och uppmärksamhetsstörningar. Inom Stockholms läns sjukvårdsområde använder vi oss av cookies.


Genom att surfa vidare på vår webbplats godkänner du detta. Om du får en psykos hamnar du i ett tillstånd där du inte klarar av att skilja på dina inre föreställningar, fantasier och den faktiska verkligheten runt omkring dig. Du kan antingen drabbas av en övergående eller så kallad reaktiv psykos , eller så få återkommande psykoser som symptom på en psykiatrisk diagnos, till exempel. Akut hjälp om man har insjuknat i en psykos.


Det kan vara svårt att själv förstå att man behöver akut hjälp eftersom det man upplever under en psykos känns verkligt.

Ofta är det familj eller andra nära personer som märker att man inte mår bra och kanske blir oroliga för att man ska göra något farligt. Tillståndet förlöper i maniska, hypomana, och depressiva skov och däremellan fritt intervall med varierande inslag av resttillstånd. Vid ett maniskt skov är patienten ofta i behov av heldygnsvår eftersom psykotiska symtom förekommer. Vanligtvis kan en specifik diagnos vara svår att ställa vid ett förstagångsinsjuknande då förloppskriterierna för t. I dessa fall ställs diagnosen ospecifik icke organisk psykos. Dock bör en specifik diagnos ställas inom rimlig tid.


Schizofrena, schizoaffektiva och bipolära psykoser. De flesta svåra akuta psykoser med uttalad symtomatologi och samtidig funktionsnedsättning utgörs av de schizofrena, schizoaffektiva och bipolära syndromen. Just nu forskas det mycket om de genetiska orsakerna till bipolär sjukdom.


Det är känt sedan länge att ärftligheten för bipolära syndrom är hög, men det har varit svårt att hitta orsakerna bakom. Skälet är att bipolär sjukdom, precis som exempelvis diabetes och högt blodtryck, är en genetiskt komplex sjukdom. Man kan till exempel höra röster eller känna sig förföljd fast ingen annan delar dessa upplevelser.


En psykos kan komma plötsligt eller utvecklas under en längre tid.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения