четверг, 7 сентября 2017 г.

Hur hanteras studieskulder vid bodelning

I ert fall handlar det dock om studieskulder , och även om det kan verka underligt är dessa inte att anse som ”skulder hänförliga till enskild egendom” utan är skulder som får avräknas mot ert respektive giftorättsgods innan sammanläggning vid bodelningen (kap 2§ Äktenskapsbalken, se här). Hur man hanterar studieskulder beror på hur de har använts under äktenskapet. I kap ÄktB regleras under vilka omständigheter man kan jämka en bodelning.


Den maken som har mest giftorättsgods kan i vissa fall behålla mer av sitt giftorättsgods än vad som skulle bli resultatet vid en hälftendelning. A och B får då i bodelningen 100. B måste alltså överföra tillgångar till ett värde av 100.


Studieskulder skall som huvudregel täckas vid bodelning. Det finns dock jämkningsregler som skulle kunna användas om en hälftendelning kan anses vara oskälig, vilket framgår av ÄktB kap. Om en make har stora studieskulder och den andra inte har några alls skulle en jämkning av bodelningen kunna bli aktuell. Vår skilsmässa blev klar för cirka ett år sedan och vi ska nu göra en bodelning. I samband med denna har vi en fundering om de studieskulder som jag tog under vårt äktenskap ska vara med på samma sätt som våra andra skulder vi dragit på oss.


Härmed förrättar undertecknade bodelning på grund av äktenskapsskillnad. Bodelning ska ske i enlighet med Appendix 1A nedan. Förtydliganden finns i appendix 1B och uträkning i appendix 1C. Detta bodelningsavtal har upprättats i två likadana exemplar.


Make ett och maka två har varsitt ex av dessa. Vid en bodelning delas alla gemensamma tillgångar mellan makarna. Huvudprincipen är att båda ska få med sig lika mycket ur skilsmässan. Detta är även tänkt att gälla om den ena maken råkar äga mer än den andra. Det framgår inte här om din fråga gäller bodelning med anledning av att äktenskap eller samboskap upplöses.


Reglerna för skuldtäckning är olika beroende på vilken typ av relation det gäller. Jag kommer därför nedan att redogöra för hur skulder hanteras vid bodelning både i äktenskap och samboförhållanden. Något förenklat säger man att all annan egendom räknas som gemensam, så kallat giftorättsgods. Vid en separation ska giftorättsgodset delas lika mellan parterna. Denna process kallas för bodelning.


Vid en sådan bodelning måste makarna ansöka om äktenskapsskillna eftersom det rör sig om en separation. Vid bodelningen ska enligt ÄktB kap § makarnas egendom fördelas enligt bodelning , och enligt kap § ska i bodelningen ingå makarnas giftorättsgods. Man beräknar först makarnas andel i boet (kap §) vilket går till som så att vardera makes giftorättsgods minskas med dennes skulder (den sk skuldtäckningen, kap §).


Hur hanteras studieskulder vid bodelning

Hur skulder behandlas vid en bodelning. I kap § ÄktB stadgas principen om särförvaltning. En bodelning ska sedan upprättas inom tre månader från dödsfallet och lämnas in till Skatteverket senast en månad därefter.


Vid äktenskapsskillnad ska en bodelning göras, i vilken giftorättsgodset ska delas lika. Om tjänstepensionen ska ingå i bodelningen eller inte beror på hur den är utformad. Ni kan upprätta ett äktenskapsförord för att bestämma vilken egendom som ska vara enskild och vilken som ska vara giftorättsgods. Vid kortare förhållanden kan det i vissa fall finnas möjlighet att jämka en bodelning på så vis att den som hade mest med sig in i boet får behålla mer. Sambos behöver enbart bodela om en eller båda parter så önskar.


Jag skulle absolut vända mig till en jurist med inriktning mot familjerätt. Man kan känna och tycka en massa saker vid skilsmässa och bodelning och då är juridiken en tydlig väg framåt. Rent känslomässigt kan jag tycka att hur man fördelat föräldraledighet, VAB och deltid under småbarnsår är viktigt att ta hänsyn till. Inte heller om bodelningen görs i samband med makas, makes eller sambos död.


Detta innebär att om ersättningsbostaden överförs till den andra makan eller maken genom bodelning inom äktenskapet, så ska uppskovsbeloppet beskattas hos överlåtaren (den som ger). Men vid bodelningen delas alla gemensamma tillgångar upp mellan er. Om bilarna är era gemensamt räknas 1till er var.


Hur hanteras studieskulder vid bodelning

Därefter drar ni av eventuella skulder och sedan delas det som finns kvar mellan er. Av dina 1finns inget kvar, men av din mans finns allt kvar, alltså delas hans upp mellan er. Hur hanteras studieskulder vid bodelning ? Jag och min fru har skilt oss och det ända som återstår att reda upp i bodelningen är studielånen.


Min fru har ett studielån som hon tog före äktenskapet samt ett som hon har tagit under äktenskapet. Jag har ett studielån som jag har tagit under äktenskapet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения