пятница, 15 сентября 2017 г.

Barnäktenskap indien

I södra Asien har antalet barnäktenskap minskat mycket på grund av förändringsarbete i Indien. Risken att en flicka i södra Asien gifter sig före sin 18-årsdag har minskat från procent till procent. En stor del av de kvinnor och flickor som gift sig som barn bor i Afrika söder om Sahara. Tillsammans med länder som Sydsudan, Niger, Cha Guinea och Burkina Faso tillhör Indien de länder i världen där andelen barnäktenskap är vanligt förekommande. Asien, där Indien ligger i framkant, enligt FN:s barnfond Unicef.


Så som det ser ut i dag så gifter sig procent av flickorna, eller nästan miljoner flickor, innan de fyllt i Indien.

Ashok Dyalchand berättar om sitt arbete i Indien , som började för över år sedan. Om organisationen Institute of Health Management Pachod (IHMP) och verksamheten med tjej- och killklubbar där man får lära sig om barns rättigheter och om konsekvenserna med barnäktenskap. Andelen flickor som gifts bort i Indien har nästan halverats de senaste tio åren, meddelar FN:s barnfond Unicef. För tio år sedan giftes procent av alla flickor i Indien bort före de fyllt år, men numera ligger siffran på procent.


Antalet flickor som blir bortgifta i Indien är numera närmare miljoner per år. Indien är ett av de länder i världen där snedfördelningen mellan könen är som störst och flest flickor saknas. En ljusglimt för flickors villkor i Indien är att andelen barnäktenskap minskat drastiskt det senaste decenniet.


Det är en hög procent av barnäktenskap i Indien där det främst är flickor som gifts bort i tidig ålder. Det gör att även kön bidrar till rollen i samhället.

En flicka i Indien är oftast åsidosatt och “förväntas” bara växa upp så hon sedan kan giftas bort och då tillhöra en annan familj. Indien kallas ofta för världens största demokrati. Indien är en federation av delstater som kan bestämma över områden som skola, sjukvår kollektivtrafik och jordbruk. Medan den centrala regeringen i landet bestämmer över frågor som utrikespolitik, försvar, utvecklingsplanering och valuta.


Det är en kraftig nedgång från procent för tio år sedan, säger Javier Aguilar vid Unicef. Upprepad fenomenet barnäktenskap i Indien En annan orsak är bristen på effektiv förvaltning verktyg. Högsta domstolen i Indien har slagit fast att en man inte längre får ha sex med en minderårig hustru. Den nya klausulen kan ändå vara svår att förverkliga i ett land där barnäktenskap fortfarande hör till samhället. Med tanke på den livsförändrande inverkan som barnäktenskap har på en ung flickas liv, är en minskning en välkommen nyhet, men vi har en lång väg att gå, säger hon.


Antalet unga flickor som gifts bort i Indien har minskat kraftigt de senaste tio åren. Men fortfarande är det en lång väg att gå innan FN:s mål om. Det krävs stora förändringar, på olika nivår, inom olika områden för att helt stoppa barnäktenskap , i Indien och över hela världen.


Tre viktiga faktorer är att styrka kvinnors rättighet samt möjlighet att utkräva dessa, minska fattigdom och ge flickor den utbildning de har rätt till. Flickor gifts bort med män som de tvingas leva med. De får inte gå i skolan eller arbeta utanför hemmet. Ofta lever de som fångar i sina hem och tvingas ha sex mot sin vilja.


Det sker i Etiopien och Indien så väl som i USA och Storbritannien. Barnäktenskap sker bara i vissa länder Nej.

Barnarbete förekommer bland annat inom jordbruket, tillverkningsindustrin och i gruvindustrin. Barn utför även arbete i hemmet. Men trots att barnäktenskap är olagligt i Indien visade ordningsmakten inget intresse för att ingripa.


Men en uppmärksam klasskamrat hade noterat telefonnumret till staden Jaipurs högsta tjänsteman på polisstationens vägg och ringde för att vädja om hjälp. Mannen i andra änden av linjen hade inflytande nog att få polisen på fötter. Nya siffror från UNICEF visar att den nuvarande minskningen av barnäktenskap går för långsamt i Väst- och Centralafrika – på grund av befolkningstillväxten och hur vanligt förekommande barnäktenskap är.


I den nuvarande takten kommer det ta över hundra år att helt utrota barnäktenskap i Väst- och Centralafrika. Landguiden uppdateras varje dag. En del av informationen är öppen för alla, men som abonnent på tjänsten får du tillgång till mycket mer information om varje land.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения